Publisert: 23.09.2019
Skolelederforbundet, Utdanningsforbundet og KS i Trøndelag inviterte i forrige uke skoleeiere, skoleledere og tillitsvalgte til samling for å diskutere erfaringer og muligheter rundet forebygging og håndtering av 9A-saker. Vi fikk mange viktige og gode innspill å ta med oss tilbake til våre respektive organisasjoner.
Målet for samlingene i Namsos og Trondheim var at deltakerne skulle dele sin kunnskap og sine erfaringer fra arbeidet med kapittel 9A. Vi fokuserte også på hvordan det kan jobbes enda bedre med forebygging og håndteringen av denne typen saker framover. På samlingene bidro Selma Lyng fra Oslo MET, Ingrid Lund fra Universitetet i Agder og Jorun Sandsmark fra KS Kultur og Utdanning med nyere mobbeteori, funn fra forskning og utdrag fra gjeldende lovverk (se lenker til presentasjonene under). Trøndelags nye mobbeombud Hans Lieng deltok på begge samlingene og vi fikk presentert kommuneeksempler fra Høylandet, Frøya og Trøndelag fylkeskommune.
Over 200 personer deltok når partnerskapet i Trøndelag satte skolemiljø på dagsorden. Her fra samlingen i Namsos. Foto: KS
I dialogøkta på samlingene ble ulike problemstillinger drøftet:
- Hvordan ivareta ansattes og skolelederens rettssikkerhet på en god måte i 9A-saker?
- 9A-saker knyttet til enkeltelever kan få konsekvenser for andre elever. Hvordan ivareta både enkelteleven og medelevene/fellesskapet?
- Hva ser dere som de største utfordringene i håndteringen av 9A-saker?
- Hva trenger dere av verktøy og bistand for å håndtere 9A-sakene framover?
- Hvordan kan samarbeidet mellom aktørene rundt 9A-sakene forbedres framover?
- Forståelsen av begreper som krenkelse, grensesetting, kritikk og uenighet flyter over i hverandre. Hvordan kan dette tydeliggjøres?
For Utdanningsforbundet, Skolelederforbundet og KS Trøndelag er tilbakemeldingene på disse spørsmålene vesentlige å bringe med oss videre, både på lokalt, regionalt og nasjonalt plan. Det vil bli laget en oppsummering av resultatene, som vil bli sendt ut til alle deltakerne på samlingene. Den kan også fås ved å henvende seg til arrangørene.
Vi i KS Trøndelag ser fram til å samarbeide videre for barnets beste!
Presentasjoner
Lenker
Her kan du laste ned rapporten:
"Kapittel 9A – til barnets beste - rapport fra erfaringssamling i Trøndelag"