Hensikten med prosjektet er å kunne gi kommunesektoren et nyttig grunnlag for videre arbeid med tiltak som skaper trygghet. Prosjektet skal gi kunnskap om trygghetstilstanden i norske kommuner, hvilke deler av det offentlige rom som oppleves som mest utrygt og hva som gjøres for å forebygge utrygghet i kommunene.
Delrapport:
Denne ble presentert på årets Trygghetskonferanse, den viser at de fleste innbyggerne føler seg trygge når de ferdes ute om kvelden, men at denne opplevelsen varierer med alder og kjønn. De eldste er mer utrygge enn yngre - og kvinner er mer utrygge enn menn. Oppslag i lokalavisene ser ut for å være den langt største kilden til folks opplevelse av utrygge omgivelser.
Det er først og fremst gater med dårlig belysning, folketomme gater og parker som det knytter seg mest utrygghet til.
Økning i antall politipatruljer utpekes som det viktigste tiltaket for å skape trygghet, med en knapp margin til vektleggingen av bedre belysning. Kameraovervåkning er også tydelig til stede i folks bevissthet om trygghet. Vedlikeholdte uterom, møteplasser og fjerning av tagging nevnes også som vesentlig for trygghetsfølelsen.
En relativt stor andel av befolkningen finner at det offentlige spiller en meget viktig rolle i det trygghetsskapende arbeidet – og troen på tiltak fra det offentlige ser ut til å tilta med økende alder.
Sluttrapport:
I hvilken grad er folk trygge i lokalsamfunnet sitt, og hva er det som fører til utrygghet?
Rapporten behandler disse, og flere andre sider av temaet trygghet i lokalsamfunnet. Forfatterne har et særlig fokus på befolkningens trygghetsfølelse i forbindelse med kriminalitet i det offentlige rom – i følgende åtte kommuner og bydeler: Bodø, Sunndal, Nord-Aurdal, Lillesand, Skien, Steinkjer, Loddefjord i Laksevåg bydel i Bergen og Grünerløkka bydel i Oslo. Disse stedene ble valgt ut for å dekke mangfoldet og variasjonene i landet, først og fremst i forhold til landsdel og folketetthet.
Rapporten er tredelt og bygger på en gjennomgang av eksisterende forskning på befolkningens (u)trygghetsopplevelse, en spørreundersøkelse blant innbyggerne i de nevnte åtte kommunene/bydelene, samt intervjuer av kommuneansatte, politi og forskjellige befolkningsutvalg på fire av stedene (Bodø, Skien, Loddefjord og Grünerløkka).
Undersøkelsen forteller at det er et klart mindretall av de spurte som oppfatter kriminalitet som et stort problem i sin kommune, og utrygghet ved ferdsel ute om kvelden er noe de færreste opplever. Det er imidlertid kjønns- og aldersforskjeller i opplevelsen av trygghet. Befolkningstetthet og urbanitet spiller også en rolle for opplevd trygghet i lokalsamfunnene.