Hvordan kan kommunene møte de stadig høyere forventningene til tjenestetilbud og den kommende økningen i antall eldre? KS styreleder Gunn Marit Helgesen, direktør for helse og velferd, Åse Laila Snåre og arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø pekte i sine innledninger alle på de store utfordringene kommunene står i, og grepene som må gjøres for å sikre robuste kommuner og lokalsamfunn for fremtiden.

Hvordan være en attraktiv arbeidsgiver?

Et sentralt tema på konferansen var hvordan kommunene kan være attraktive arbeidsgivere, gjennom god ledelse, heltidsstillinger og fokus på det viktige samfunnsoppdraget ansatte får ta del i.

Flere av deltakerne tok til orde for at kommunene må være tydeligere på hva som kan forventes og hvilke tjenester det er mulig å levere i fremtiden. Forventningsavklaringer må gjøres både i samspillet med innbyggerne og med staten. Her er også utfordringene øremerking, rettighetsfesting og underfinansiering av tiltak innen mange tjenesteområder.

Innspill til tariffoppgjøret, konsultasjonsmøtene og om digitale løsninger

Blant Fylkesmøtets innspill til KS før tariffoppgjøret, var behovet for å se på finansieringsmodeller i forbindelse med ansvarsoverføring fra spesialisthelsetjeneste til kommunehelsetjeneste. Statlig ansvar for nødvendig kompetanse i kommunene og for implementering av felles digitale løsninger ble også vektlagt.

Fylkesmøtet pekte også på kommunenes eget ansvar for å ta i bruk digitale løsninger og velferdsteknologi, bytte ut ufaglært deltid med faglært heltid, redusere sykefraværet og involvere lag, foreninger og private aktører mer i samarbeid om tjenester.

Fylkesmøtet i Rogaland gav også innspill til KS konsultasjonsmøter med regjeringen våren 2020, om at økte tilskudd til NVE for forebyggende flom- og skredsikringsarbeid må prioriteres, og at kostnadene for brannsikkerhet i tuneller eid av stat og fylke og for Sivilforsvarets lager ikke bør ligge hos kommunene.