Hva finner du her? 

Med denne veiledningen vil du, som møteleder, få råd om hvordan du kan skape en fremtidsrettet dialog i en gruppe med innbyggere, folkevalgte eller andre som er interessert i samfunnsutviklingen i din kommune. Din rolle som møteleder er å lede diskusjonen fremover, og å gi rom for kreativitet og samarbeid.

Veiledning: Fremtidsmøte 

Ønsker du å bruke Fremtidsverktøyet for å skape engasjement, diskusjon og kanskje litt håp for fremtidens kommune? Denne siden gir deg en enkel oppskrift og noen råd for hvordan du får mest ut av verktøyet i det vi har valgt å kalle et «fremtidsmøte» Du som planlegger, leder og tilrettelegger for gode diskusjoner er en «møteleder».

Om fremtidsmøtet 

Å rette fokus langt frem, mot 2040 og kanskje forbi, gir en mye lengre tidshorisont enn den enkelte budsjett- eller kommunestyreperiode. For en gruppe kan det være krevende å løfte en diskusjon bort fra nåtidens situasjon, problematikk og begrensninger. Likevel kan slike diskusjoner bli svært verdifulle, spesielt om de skaper en ny type dialog i grupper som senere skal ta viktige veivalg med langvarig effekt.

Derfor foreslår vi å markere utfordringen og mulighetene som ligger i slik dialog ved å gi møtene et eget navn - “Fremtidsmøte” - og å lage en god og involverende agenda. Vi foreslår i utgangspunktet en agenda på 3 – 3,5 timer. Nederst på denne siden finner du en powerpoint med en mer detaljert møteplan og veiledning til møteleder, som inkluderer både en plan for et møte på 3,5 timer, og en forenklet plan for et møte på 1,5 timer.

Rollen som møteleder 

Rollen som møteleder er givende fordi du får mulighet til å observere og lytte til mange forskjellige perspektiv, og du kan se hvordan en diskusjon åpner opp og blir konstruktiv basert på din veiledning.

Kanskje har du lang erfaring med å lede slike diskusjoner, eller kanskje det er første gang du gjør akkurat dette. Uansett er det fint å vite - og viktig å minne deltakerne på - at ansvaret for at det skal bli et godt fremtidsmøte, er delt mellom alle i rommet.

Når du gir gruppene oppgaver, vil du og møtet som helhet kunne ha godt utbytte av at du følger med på dynamikken i rommet mens du samtidig lar gruppene diskutere i ro og mak.

Møtedeltakerne 

Fremtidsmøtet kan egne seg for deltakere fra mange forskjellige grupper, i mange forskjellige prosesser. Du kan gjennomføre det med folkevalgte for å åpne opp en langsiktig, konstruktiv dialog om kommunens utvikling, du kan gjennomføre det med næringsliv og kommune, du kan gjennomføre det som en del av innbyggermedvirkning i samfunnsplanleggingen, eller med skoleelever og råd. Avhengig av målgruppen bør du tenke gjennom språk og begrepsbruk, og kanskje gi litt ekstra trygghet rundt politiske prosesser og sammenhenger i samfunnet for de yngste - eller folk som er nye til tematikken.

Møteplan oppsummert 

Her følger et forslag til agenda for Fremtidsmøtet. Hele møtet beskrives som plenum. Ordet gruppe refererer til bord med 4 - 6 deltakere på hvert bord. Gjennom møtet settes det av grei tid til pauser og refleksjon, men det vil kreve fokus og god fasilitering av gruppedialogen - alliér deg gjerne med en gruppe deltakere eller egne fasilitatorer. Under agendaen finner du også en link til en mer detaljert agenda med veiledning.

Steg

Hva

Tid

1

Forberede fremtidsmøtet ved hjelp av steg 1

 

 

Fremtidsmøtet

3,5 t

2

Utforsk kommunen

75 m

 

Møteleder innleder og oppsummerer steg 1.

15 m

 

Gruppene blir kjent.

15 m

 

Møteleder introduserer fremtidsverktøyets steg 2, og gruppene utforsker og diskuterer sin egen kommunes situasjon.

30 m

 

Pause

15 m

3

Utforske veivalg og scenarier

1t 35m

 

Møteleder introduserer det interaktive Steg 3.

10 m

 

Deltakerne tar individuelle veivalg i Steg 3, og diskuterer resultatene med gruppen sin. Oppsummeres i Plenum.

50 m

 

Pause

15 m

 

Deltakerne sammenligner og diskuterer hvordan de forskjellige svarene har gitt forskjellige resultat i utvikling av kommunen.

30m

4

Veien videre for vår kommune

30 m

 

Møteleder introduserer Steg 4, og gruppene diskuterer hvordan kommunen må arbeide med langsiktig planlegging - hvordan kan vi ivareta en god utvikling i samspill mellom folkevalgte og kommuneadministrasjon?

15 m

 

Hva blir neste steg for oss? Møteleder utfordrer ledere (f.eks. ordfører) til å definere og sette ansvarlige for neste steg

15 m

Detaljert plan og veiledning til møteleder

Vi har forberedt en veiledning til møteledere som ønsker en mer detaljert plan, med forslag til hvordan et fremtidsmøte kan forberedes og gjennomføres ved bruk av Fremtidsverktøyet. Den går gjennom oppgaver knyttet til hvert steg, og kan gjerne redigeres for å lage din egen tilpassede versjon av Fremtidsmøtet for de deltakere og den setting du tenker å benytte det i. Veiledningen inneholder agenda og slides både for et fremtidsmøte med anbefalt lengde (3,5) og et med kortere lengde (1,5t). Denne kan lastes ned herfra.

Lenkeblokk Icon Veiledning til møteledere kan lastes ned her