Statlig tilsyns påvirkning på det kommunale selvstyret
Prosjektet skal undersøke det statlige tilsynets påvirkning på kommunenes virksomhet og på det lokale selvstyret. Prosjektet skal identifisere mulige tiltak som kan forbedre lovlighetstilsynet, samt vurdere alternative løsninger som kan redusere kommunenes belastninger og øke læringen og kommunenes og innbyggernes nytte av tilsynene – samt styrke det kommunale selvstyret. Prosjektet skal belyse følgende problemstillinger med delproblemstillinger (jf tilbudsforespørsel og løsningsforslag):
1. Hvordan påvirker det statlige tilsynet den kommunale virksomheten og det lokale selvstyret?
2. Hva kan endres/forbedres innenfor lovlighetstilsynet, og hva kan være alternativer til dagens ordning?
Rapporten vurderer det statlige tilsynet med kommunene ut ifra hvilke virkninger det har for det lokale selvstyret, både når det gjelder kommunepolitikken og administrative forhold. Det fokuseres ikke bare på selve tilsynsutøvelsen hos de regionale tilsynsmyndighetene, men også på hvilke føringer som legges på tilsynet fra sentrale statlige myndigheter. Også innretningen på lovgivning og forskrifter vurderes.
Rapporten understreker den sentrale rollen sentrale statlige fagmyndigheter har fått, når det gjelder å bestemme tema, omfang og metoder for tilsynet. Fylkesmannsembetene opplever begrenset handlefrihet, og mange i kommunene uttrykker tvil om hvorvidt tilsynet bidrar til langsiktig læring og forbedring av måloppnåelsen. Rapporten anbefaler systematisk innstramming i statlig regelproduksjon om kommunal virksomhet, og en dreining av innsatsen fra kontroll og korreksjon til dialogbasert veiledning.