Til hovedinnhold

Kompetanse og rekruttering

Samfunnsutvikling – og planlegging

Har vi lærefag som er relevante for kommunesektorens langsiktige kompetansebehov?

Fagene helsefagarbeider og barne- og ungdomsarbeider skal vurderes.
Prosjektet skal beskrive metoder for å øke kvaliteten på den delen av opplæringen som skjer i bedrift innen for de to fagene. Prosjektet skal også gi anbefalinger når det gjelder fagskoleutdanning for ansatte.
Foto: Colourbox.com

Prosjektnummer:114005

Utførende miljø: Fafo

Ferdigstilt: 2011

Barne- og ungdomsarbeiderfaget og helsearbeiderfaget blir vurdert som svært relevante og viktige for å dekke kommunenes arbeidskrafts- og kompetansebehov, både i dag og på sikt, fremholder Fafo i en ny rapport for KS. Dette viser en spørreundersøkelse blant oppvekstsjefer og pleie- og omsorgssjefer i norske kommuner. Hele 97 prosent oppgir at helsearbeiderfaget har svært stor eller ganske stor betydning for å dekke behovet for arbeidskraft og kompetanse i pleie- og omsorgstjenesten. Også barne- og ungdomsarbeiderfaget oppleves å være i samsvar med kommunenes behov. Her oppgir 84 prosent at faget enten har svært stor eller ganske stor betydning for å dekke kommunenes arbeidskraft- og kompetansebehov i dag. Tre av fire pleie- og omsorgssjefer mener at det vil øke kvaliteten på tjenestetilbudet om flere ansatte får fagbrev. Også blant oppvekstsjefene mener flertallet at det å øke fagarbeiderandelen vil gi økt kvalitet i tjenesten.

Undersøkelsen viser at lærlingenes egen holdning til fagene er svært positivt, de har en god refleksjon og yrkesbevissthet. De regnes også som en stabil arbeidskraft.
Innenfor helse- og sosialfag er fagskoleutdanning et forholdsvis nytt fenomen. De første videreutdanningstilbudene i helse- og sosialfag ble godkjent høsten 2005. Oppvekstsjefene oppgir at den viktigste årsaken til at de ikke har medarbeidere med fagskoleutdanning på området, er at dette utdanningstilbudet er lite kjent. Fagskoletilbudet vurderes mer relevant i store enn i små kommuner, mens lærefagene vurderes som mer relevant i små enn i store kommuner – der fagskoletilbudet også er størst.
 
Behovet for fagopplæring er i følge undersøkelsen er størst for geriatri, demens, kreftomsorg samt rus og psykiatri innen helsesektoren. For barne- og ungdomsarbeiderne er det størst behov for spesialpedagoger samt kompetanse om barn/elever med fremmedspråklig bakgrunn.
 
Et økt rekrutteringsbehov kan ses i sammenheng med den demografiske utviklingen i befolkningen, men også med samhandlingsreformen, som skal innføres fra januar 2012. Etter arbeidsgivernes vurdering vil det være stort behov for å rekruttere ansatte med høyere utdanning og et nesten like stort behov for ansatte med fagbrev eller annen yrkesfaglig opplæring de nærmeste årene. I oppvekstsektoren har det vært en klar økning i antall ansatte de siste årene. Mye av dette skyldes barnehageutbyggingen. Tre av fire oppvekstsjefer oppgir å ha et stort behov for å rekruttere personer med høyere utdanning, mens om lag halvparten har et stort behov for å rekruttere personer med fagbrev.

KONTAKT