Til hovedinnhold

Frivillighet

Velferd

Økonomi og rammevilkår

Frivillighet i storby

Resultat fremlagt i fire av byene og på seminar, samt i forum for kommuner som jobber med frivillighetspolitikk i regi av KS. Grunnlagsmateriale for melding og sak i tre byer. Grunnlag for videreutvikling av virkemidler i frivillighetssektoren
Foto: Christian Hellevang

Prosjektnummer:000015

Utførende miljø: NIBR - Norsk inst. for by- og regionforskning

Ferdigstilt: 2007

​Prosjektet er gjennomført gjennom Program For Storybyrettet Forskning

Frivillig innsats har hatt en sentral rolle i utformingen av velferdssamfunnet og spiller en viktig rolle i storbyene.
Prosjektet belyser kommunal politikk og virkemiddelbruk overfor frivillige organisasjoner og aktiviteter. Analysen omfatter alle de fem storbyene og ser på kommunal bruk av fire virkemidler overfor organisasjonene:
•        Økonomiske støtteordninger
•        Råd/utvalg som fremmer kommunikativ samhandling
•        Midler til organisasjonenes infrastruktur
•        Delegasjon av administrativ myndighet til organisasjonene.
Undersøkelsen bygger på i alt 15 case-studier i de fem byene, tre fra hver by.
Analysene viser at de kommunale målsettinger for ulike støtteordninger rettet mot frivillig sektor er gjennomgående lite uttalte. Det er derfor ikke helt enkelt å relatere virkemidler til mål, for dermed å kunne vurdere hvor hensiktsmessige de ulike virkemidlene er.
Økonomisk støtte er det virkemidlet som hyppigst er i bruk. Når frivillige organisasjoner produserer tjenester av ulike slag blir kontant støtte gjerne knyttet til individuelle avtaler mellom kommunen og organisasjonen. Kontant støtte er også hyppig anvendt der kommunen støtter et stort antall mindre lag og foreninger.
Etablering av råd/utvalg er en måte å samle bredere segment av befolkningen på, som eldre, yngre, innvandrere eller beboere i et område. Dette virkemidlet utformes på ulike måter, avhengig av om hensikten er å styrke kommunikasjonen med politikere og administrasjon, eller om poenget er å samle ulike sivile grupper.
Støtte til infrastruktur er en hyppig brukt støtteform, og store beløp går her til å sikre utfoldelse av lokale og frivillige aktiviteter. Ingen av kommunene i dette prosjektet hadde noe spesielt bevisst forhold til dette virkemidlet, som brukes både for å stimulere lokale aktiviteter og for å øke kontakten organisasjonene imellom.
Bruk av organisasjonene for forvaltningsformål ble funnet i enkelte, spredte tilfeller. Dette virkemidlet var ikke knyttet til organisasjonene, men snarere til forvaltningens egne ønsker om å forenkle egen saksbehandling.

KONTAKT