Til hovedinnhold

Frivillighet

Lokaldemokrati og styring

Kartlegging av lokal frivillighetspolitikk

Prosjektet kartlegger status for den lokale frivillighetspolitikken og gir et overblikk over forholdet mellom norske kommuner og frivillige organisasjoner. Et viktig mål er å belyse hva det lokale frivillighetsarbeidet betyr for lokalsamfunnene og på bakgrunn av dette være en utviklingspartner for kommunene i utvikling av lokal frivillighetspolitikk. Prosjektet er ment å være første skritt i en slik sammenheng.
Foto: Fredrik Naumann

Prosjektnummer:044030

Utførende miljø: Næringsrådgivning AS

Ferdigstilt: 2005

Prosjektet gir en oversikt over teorier og modeller for betydningen av god samhandling mellom kommuner og frivillig sektor. Det gir også et overblikk over offentlige utredninger på området i Norge, Sverige og Danmark. Kartleggingen av de 13 kommunene i prosjektet viser at det fins en rekke gode eksempler på at kommunene har etablert møteplasser og samarbeidsarenaer mellom kommune og frivillige organisasjoner.   Når det gjelder etableringen av en frivillighetspolitikk er dette mindre utbredt. Få kommuner har vedtatt en slik politikk.
 
Prosjektet identifiserer en rekke suksesskriterier for å styrke samspillet mellom kommuner og frivillige organisasjoner. Kommunene anbefales å etablere frivillighetsforum og utvikle en frivillighetspolitikk.  Etablering av noen kommunale piloter anbefales for utprøving av potensialet i et styrket samarbeid mellom kommune og frivillige organisasjoner.
Dokumentasjonen av de 13 kommunene som er kartlagt i prosjektet, viser at det fins en rekke eksempler på at kommunene har etablert møteplasser og samarbeidsarenaer mellom kommune og frivillige organisasjoner.

KONTAKT