Til hovedinnhold

Omsorg og mestring

Omsorgstjenester skal gi personer som er syke eller funksjonshemmede den støtten de trenger i hverdagen. Kommunene jobber for et forsvarlig og godt tjenestetilbud til alle innbyggere som har behov for omsorgstjenester, uavhengig av alder og diagnose.

Artikler

Foto: Kristin Lindanger Lyse

Hvem fortjener å bli "Årets pårørendekommune" i 2024?

Pårørende vil spille en enda større rolle i fremtidens løsning av helseutfordringene. Derfor er det viktig å løfte fram godt og systematisk pårørendearbeid i Kommune-Norge. Nominer din kommune som "Årets pårørendekommune" innen 1. juni.

EldreFoto: Shutterstock

Eldre

Kommunesektoren skal levere gode omsorgstjenester til alle våre innbyggere. KS er særlig opptatt av tiltak for at eldre kan bo hjemme lengre. Derfor jobber vi for mer forskning på innovative helse- og omsorgstjenester og utvikling av velferdsteknologi.

Aldersvennlige lokalsamfunnFoto: Fredrik Naumann/Felix Features

Aldersvennlige lokalsamfunn

Aldersvennlige lokalsamfunn handler om å gjøre samfunnet i stand til å møte utfordringene og mulighetene knyttet til en aldrende befolkning. Flere sektorer må involveres og medvirkning må være i fokus for at eldre skal kunne delta i samfunnet.

Samarbeid om etisk kompetansehevingFoto: KS

Samarbeid om etisk kompetanseheving

Formålet med etikkarbeid er å styrke brukernes opplevelse av at helse- og omsorgstjenestene ivaretar deres verdighet og integritet. Satsingen skal bidra til at kommunene styrker den etiske kompetansen og etablerer et systematisk etikkarbeid.

Omsorg og mestringFoto: Kjell Inge Søreide

Omsorg og mestring

Omsorgstjenester skal gi personer som er syke eller funksjonshemmede den støtten de trenger i hverdagen. Kommunene jobber for et forsvarlig og godt tjenestetilbud til alle innbyggere som har behov for omsorgstjenester, uavhengig av alder og diagnose.

Mer om omsorg og mestring

Foto: Bly

Færre regler = bedre tjenester til innbyggerne

Stram økonomi og flere eldre setter kommuner og fylkeskommuner på tøffe prøver fremover. Nå må vi omstille, men i veien står en jungel av lover, forskrifter, veiledere og rettigheter. 23. januar blir det debatt med politikere og brukerorganisasjonene.

Foto: KS

Endring i folketrygdloven – hva betyr det for forsørgerfradrag?

Folketrygdloven ble endret fra 01.01.2024, noe som medførte store endringer i når man har krav på etterlatteytelser, herunder etterlattepensjon. Her finner du KS' kommentar til Helsedirektoratets beregning av forsørgerfradrag for beboere i institusjon.

Foto: KS

Hjelpemidler og teknologi i hjemmet – hvorfor går ikke utviklingen fortere?

Når flere eldre vil bo hjemme lengst mulig, trenger vi bedre hjelpemidler og tilpasning av hjemmet. Hvorfor er det så vanskelig å endre dagens hjelpemiddelsystem, spør vi i debattserien «grenser for offentlig velferd» fredag 8. november.

Foto: Rambøll

Hvordan kan direktoratets faglige støtte bedre tilpasses kommunenes behov?

I revidert nasjonalbudsjett 2023 la Helse- og omsorgsdepartementet frem en plan for omlegging av den sentrale helseforvaltningen der den første målsettingen er "bedre støtte til kommunene".

Foto: Pårørendesenteret

KOMMUNESPEILET

Sammen for pårørende i Lofoten

I Vest-Lofoten har de tre kommunene Moskenes, Flakstad og Vestvågøy gått sammen om å om å utvikle en felles pårørendestrategi. Pårørendesenteret var fasilitator.

Foto: Mostphotos (ID 31033719) Andrey Popov

HØRING

Høringssvar om FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD)

Personer med nedsatt funksjonsevne møter betydelig utfordringer i samfunnet, enten som rene fysiske hindringer, manglende tilgang til tjenester, medvirkning eller arbeid og aktivitet. KS har gitt høringssvar om hvordan CRPD bør gjennomføres i norsk rett.

Les flere artikler

KONTAKT