Les mer
-
Endring i folketrygdloven – hva betyr det for forsørgerfradrag?
Folketrygdloven ble endret fra 01.01.2024, noe som medførte store endringer i når man har krav på etterlatteytelser, herunder etterlattepensjon. Her finner du KS' kommentar til Helsedirektoratets beregning av forsørgerfradrag for beboere i institusjon.
-
Hjelpemidler og teknologi i hjemmet – hvorfor går ikke utviklingen fortere?
Når flere eldre vil bo hjemme lengst mulig, trenger vi bedre hjelpemidler og tilpasning av hjemmet. Hvorfor er det så vanskelig å endre dagens hjelpemiddelsystem, spør vi i debattserien «grenser for offentlig velferd» fredag 8. november.
-
Hvordan kan direktoratets faglige støtte bedre tilpasses kommunenes behov?
I revidert nasjonalbudsjett 2023 la Helse- og omsorgsdepartementet frem en plan for omlegging av den sentrale helseforvaltningen der den første målsettingen er "bedre støtte til kommunene".
-
Sammen for pårørende i Lofoten
I Vest-Lofoten har de tre kommunene Moskenes, Flakstad og Vestvågøy gått sammen om å om å utvikle en felles pårørendestrategi. Pårørendesenteret var fasilitator.
-
Høringssvar om FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD)
Personer med nedsatt funksjonsevne møter betydelig utfordringer i samfunnet, enten som rene fysiske hindringer, manglende tilgang til tjenester, medvirkning eller arbeid og aktivitet. KS har gitt høringssvar om hvordan CRPD bør gjennomføres i norsk rett.
-
Hvem fortjener å bli "Årets pårørendekommune" i 2024?
Pårørende vil spille en enda større rolle i fremtidens løsning av helseutfordringene. Derfor er det viktig å løfte fram godt og systematisk pårørendearbeid i Kommune-Norge. Nominer din kommune som "Årets pårørendekommune" innen 1. juni.
-
Med lov skal landet bygges
Se opptak av debatten med tilsynsmyndigheter, ombud og advokater om fremtidens helsetjeneste. Her spør vi hvordan tilsynsmyndigheter og kontrollorganer kan bidra til bærekraftig velferd.
-
Hva kan helsevesenet gjøre mindre av?
Behovet for helsetjenester øker, samtidig som det blir færre helseansatte. Vi blir nødt til å prioritere hardere enn i dag. Hvilke oppgaver kan helsevesenet gjøre mindre av? Se debatten i opptak her.
-
Bærekraftige helse- og velferdstjenester - fra kunnskap til tiltak
Forskere ved Institutt for helse og samfunn ved UiO har sett på veksten i utgifter til pleie- og omsorgstjenester i årene 2017 til 2021. Funnene blir presentert i et seminar 7. mars klokka 09.00-15.30 - du kan følge det hele fysisk eller på stream.
-
Gode helsetjenester med færre ressurser – hva slags helse- og omsorgsløsninger trengs?
I årene fremover må vi greie oss med færre helseansatte per pasient. Det betyr at vi ikke kan levere kommunale tjenester på samme måte som i dag. Hvilke veivalg og endringer må til, og hva slags helse- og omsorgstjeneste er det realistisk å innfri?
-
Hva slags boligløsninger trengs?
Flere vil bo hjemme lengre, men hva slags boligløsninger krever det – og hvem tar ansvar for å utvikle dem? Se debatten i opptak her.
-
Frokostmøte – trenger vi en tillitsreform?
KS diskuterer i hvilken grad retningslinjer og veiledere bidrar til bedre helse- og omsorgstjenester, se opptak av frokostmøtet her.
-
– Riktige prioriteringer i kompetansepolitikken
– Det er positivt at regjeringen i sin melding om kompetansebehovet framover prioriterer kompetanse som er nødvendig for å ha gode velferdstjenester i hele landet og for å gjennomføre det grønne skiftet, sier direktør for arbeidsliv i KS, Tor Arne Gangsø.
-
Rapport: Kostnader til ressurskrevende tjenester
En arbeidsgruppe som består av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Finansdepartementet og KS har sett på mulige hindringer i regelverket for at kommunene kan redusere kostnadene til ressurskrevende tjenester.
-
Slik foregår workshopene i Vertskap-programmet
Programmet Vertskap er satt i gang på to sykehjem i Trondheim kommune. Her kan du lese om hvordan workshopene er blitt gjennomført.
-
Vertskap
Vertskap er Jobbvinners nye pilotprosjekt i Trøndelag. Programmet er for ansatte i helse- og omsorgssektoren. Målet er bedre arbeidshverdag og bedre tjenester.
-
Kommunenettverk for velferdsteknologi og digital hjemmeoppfølging
Kommuner som skal innføre velferdsteknologi og digital hjemmeoppfølging, kan få støtte av et nyetablert kommunenettverk. Alle landets regioner har egen koordinator i nettverket.
-
Høringssvar om endringer i den sentrale helseforvaltningen
KS støtter at det gjøres en gjennomgang av den sentrale helseforvaltningen og peker i sitt innspill på endringer som de mener er viktig for å understøtte en fremtidsrettet helsesektor.
-
Høringssvar: Oppfølging av forslagene fra Tvangslovutvalget
KS har avgitt høringssvar om tvangsbegrensningsloven og NOU 2019:14. KS støtter målet om å redusere unødig bruk av tvang. Definisjonen av tvang er vesentlig for hvilke konsekvenser lovforslaget vil gi, og for hvordan målet om reduksjon kan oppnås.
-
Verktøy for planlegging av sykehjem og omsorgsplasser
Dimensjoneringsverktøyet skal bidra til å gi bedre innsikt i kommunens antatte fremtidige behov innen pleie- og omsorgstjenester.