Regionale digitaliseringsnettverk (Diginettverk) er strategiske og operative samarbeid om digitalisering og digital omstilling, regionalt forankret.

Nettverkene eies og styres av kommunene, og har en viktig oppgave med å bidra til kompetanseheving, erfaringsdeling og utbredelse av felles løsninger. Digitaliseringsnettverkene har også en rolle i innføringen av nasjonale fellesløsninger og tjenester som brukes i kommunal sektor.

Behovet for regionale nettverk har vært begrunnet ut ifra en kapasitets- og kompetansemangel i kommunal sektor, behovet for å bygge sterkere fagmiljø, og få mer ut av fellesskapets løsninger og ressurser. Målet er å jobbe sammen for å gi bedre, og mer tilgjengelige digitale tjenestetilbud til innbyggerne, næringslivet og andre samfunnsaktører. Gjennom deling av ressurser, erfaringer, samt utvikling av felles metodikk for gevinstrealisering og prosessforbedring, kan diginettverkene støtte en bedre og mer effektiv digitalisering av kommunal sektor. Samarbeid er mer effektivt og lønnsomt enn at hver kommune utvikler separate løsninger for de samme utfordringene. Dette samarbeidet har til hensikt å redusere ressursbruken i hver enkelt kommune og skal bygge kompetanse på tvers av regionen.

KS fikk et tydelig oppdrag fra medlemmene på digitaliseringsområdet under landstinget i 2020. En av oppgavene som ble gitt, var å styrke arbeidet med å samordne sektoren. KS ble i samme sak gitt en rolle i å koordinere diginettverkene, som del av mandatet på digitaliseringsområdet.

Vi finner også disse forventningene i kommunesektorens politiske prioriteringer for 2023-2027, vedtatt av Landstinget i mai 2024: «samarbeide tett med andre kommuner/fylkeskommuner gjennom digitaliseringsnettverk, KS´ samstyringsstruktur og kommunesektorens fellesselskap for digitalisering for å utvikle og innføre felles løsninger og tjenester og etablere sammenhengende tjenester mellom stat og kommune».

Felles mål

Hensikten er å jobbe sammen for å:

  • Styrke den samlede kompetansen og dele på nøkkelkompetanse
  • Øke gjennomføringskraften i utbredelse av, og gevinstrealisering av nasjonale løsninger og prosjekter
  • Gjennom å ta del i nasjonalt arbeid, forsterke og påvirke det nasjonale utviklingsarbeidet, herunder delta i arbeidet med å få frem behovene i sektoren (kommunene).

Regionale digitaliseringsnettverk er styrt, eid og driftet av kommunene som tar del i samarbeidet regionalt. De fleste nettverkene finansieres av medlemskommunene, eller utvikler seg i den retningen. De aller fleste har også Fylkeskommunen med i samarbeidet, og mange samarbeider tett med Statsforvalter. Nettverkene har egne porteføljer og prioriteringer, men deltar aktivt i nasjonale samarbeid.

KS har lagt til grunn at de regionale digitaliseringsnettverkene, på sikt vil utvikle seg som den sentrale regionale aktøren som samordner og koordinerer digitaliseringsarbeidet regionalt, i et samspill med KS og regionale IKT-samarbeid. Regional organisering på e-helseområdet, er et eksempel på en slik rolle og funksjon (følg lenka).

Diginettverkene fremgår også i regjeringens nye digitaliseringsstrategi, fremmet høsten 2024, som del av den samlede gjennomføringskraften i kommunal sektor.

Mer informasjon

  • Diginettverkene – roller og oppgaver

    1. Holde seg oppdatert om det nasjonale digitaliseringsarbeidet, og bidra til informasjonsdeling i egen region.
    2. Legge til rette for at de regionale representantene i samstyringsstrukturen har et regionalt nettverk å støtte seg på (for eksempel et fagnettverk/ faggruppe i sin region).
    3. Bidrar til regionale prioriteringer på tvers av fagområder – regional portefølje.
    4. Ha etablert strukturer for å kunne spille inn kandidater til det nasjonale arbeidet, herunder samstyringsstrukturen regionalt, etter forespørsel fra KS. Hvordan ivareta dette i det daglige kan med fordel drøftes med KS’ regionskontorer som har etablerte kontaktflater inn mot samtlige kommuner, og som mulig kan avlaste og bidra.
    5. Prioritere og forvalte en regional portefølje på digitaliseringsområdet med utgangspunkt i den nasjonale porteføljen og felles prioriteringer.
    6. Legge til rette for at kommunene i regionen tar i bruk og får nytteverdi av felleskommunale og nasjonale løsninger. Det innebærer å støtte kommunene i erfaringsutveksling og endringsledelse.
    7. Gjøre seg kjent med, og kunne formidle bruk av verktøy og virkemidler som finnes for å understøtte innovasjons- og digitaliseringsarbeidet.
    8. Fremme ideer og behov for innovasjon og digitalisering (prosjekter, fellesløsninger, utviklingsverktøy og posisjoner) fra regionen inn mot samstyringsstrukturen eller KS.
    9. Etablere gode samarbeidsformer med andre relevante aktører i regionen og trekke aktivt på aktuell kompetanse og samarbeid, også fellesnasjonal (ref. pågående arbeid med styrking av arbeidet med informasjonssikkerhet).
    10. Ha ett regionalt kontaktpunkt (ansvarlig), som ivaretar dialogen med KS i det løpende samarbeidet

     

    Diginettverkene opererer også i et samspill med andre eksisterende aktører regionalt. Diginettverk opererer også i et samspill med IKT-samarbeid og andre aktører som er naturlige å samarbeide med.

  • Landstingets vedtak

    I et vedtak fra Landstinget i 2020 fremgår det at KS skal ivareta og videreutvikle samordnings- og samstyringsstrukturen for digitalisering i kommunal sektor i samarbeid med regionale digitaliseringsnettverk. Dessuten skal KS være en pådriver for digital kompetanse, utvikling og utbredelse av sammenhengende tjenester og felles kommunale løsninger og komponenter i tett samarbeid med ressurser hos medlemmene og regionale digitaliseringsnettverk. 

    Dette er formulert på følgende måte:

    For å sikre samordning og økt gjennomføringskraft i digitaliseringsarbeidet i kommunal sektor er det vedtatt at KS skal:

    1. ivareta og videreutvikle samordnings- og samstyringsstrukturen for digitalisering og smart bruk av teknologi i kommunal sektor i samarbeid med regionale digitaliseringsnettverk
    2. representere sektoren og dens interesser overfor staten og andre nasjonale aktører, og oppnevne sektorens representanter til råd, utvalg og nasjonale prosjekter innen digitalisering
    3. være en pådriver for digital kompetanse, utvikling og utbredelse av sammenhengende tjenester og felles kommunale løsninger og komponenter i tett samarbeid med ressurser hos medlemmene og regionale digitaliseringsnettverk, og støtte opp om prosjekter som er strategisk viktige for kommunene
    4. i samspill med medlemmene være en pådriver for utvikling av digitaliseringsvennlig regelverk og premissleverandør for utvikling av felles standarder og virksomhetsarkitektur for kommunal sektor

KS' rolle i arbeidet med de regionale digitaliseringsnettverkene

KS bidrar, som del av koordineringsrollen, til å understøtte at nettverkene trekker i samme retning, har god tilgang til informasjon om pågående arbeid, og kan ta del i en felles, strategisk dialog om mål og aktuelle veivalg. Å etablere felles arenaer og møteplasser er en viktig del av dette, som også må tilpasses og videreutvikles i takt med nye og endrede behov.

Referansedokumenter

Landstinget 2020 inkludert oppgaver til KS på digitaliseringsområdet

Kommunesektorens politiske prioriteringer 2024-2027

Ny nasjonal digitaliseringsstrategi (regjeringen.no)