Dato: 13.12.24
Kl: 12.00-14.00
Digitalt: Klikk HER for å delta i møtet (Teams)

Mangfaldet i biosfæren (på land og i hav, vann og luft) er den avgjerande ramma for menneskeleg liv på jorda. Men vår aktivitet påverkar balansen i biosfæren i ulik grad, og gjerne i negativ retning. No er biosfæren i ubalanse – vi snakkar både om klimakrise og naturkrise. Samstundes veit me at menneske og samfunn er avhengige av ein biosfære i god helsetilstand. Difor har vi internasjonalt engasjement og ledetrådar gjennom avtaler som Parisavtalen for klima og Naturavtalen for naturmangfald. Mange drar i same retning for å samanstille kunnskapen vi har og utforme politikk og andre verkemidlar. Med andre ord; vi kjenner diagnosen, no treng me ei behandling som verkar!

Presentasjon av foredragene

Hvordan jobber KS med nasjonale myndigheter ifht naturavtalen.
Naturmeldingen ligger til behandling i Stortinget. KS har bidratt i åpen høring. Halvard Lægreid vil si litt om hovedtrekk i Naturmeldingen sett fra KS, hva KS har lagt vekt på i stortingshøringen og hvordan KS jobber med temaene som adresseres i meldingen. 

Å jobbe med Naturavtalen - sett frå tre perspektiver
Den internasjonale naturavtalen som blei signert av 196 land den 19. desember i 2022 er eit døme på ein avtale som skisserer heilskaplege strategiar for å ta naturen i vare for komande generasjonar i tråd med prinsipp for berekraftig utvikling. Med utgangspunkt i avtalen og Stortingsmeldinga «Berekraftig bruk og bevaring av natur», som skal følgje opp avtalen nasjonalt, ser vi at mykje av ansvaret leggjast til kommunane – korleis kan kommunane då følgje opp? Kva slags utvikling vil stå seg for framtida og korleis kan kommunane bidra?

Vi får høre fra Alexander Helle og Maya Riise fra Alver kommune, Kari Evensen Natland som er koordinator og prosjektleiar i Region Nordhordland IKS, og Inger Elisabeth Måren og Katja Malmborg i fra Universitetet i Bergen.

Villreinen - utfordringer og muligheter i et krevende landskap
Bjørn Snorre Waage
fra Vestland fylkeskommune snakker om villreinen sliter i den norske fjellheimen. Vi har mye kunnskap om dens utfordringer, men har vi evnen til å gjøre noe med det? Og hvordan kan planlegging gjøre en forskjell?

Arealrekneskap og vektlegging av kunnskap i avgjersler om arealbruk
Iselin Helløy
fortel om arealrekneskapen og planreserven Vestland fylkeskommune, etterfølgt av Eivind Brendehaug fra Vestlandsforskning som knyt dette til utfordringane vi har med vektlegging av eksisterande kunnskap i avgjersler om arealbruk.

Det nasjonale bærekraftsnettverket for kommunesektoren organiserer sammen med KS månedlige lavterskel webinarer om ulike temaer, kalt Bærekraftsfredag. Temaene som tas opp er relevante for kommunesektoren, og belyser ulike deler av bærekraftsarbeidet som pågår. Sendingen foregår på Teams, er åpen for alle, og krever ingen påmelding. 

Dersom du ønsker å stå på mailinglisten vår slik at du mottar teams-invitasjonen på mail, gjør du det ved å følge denne lenken.