Slik balanserer du styringsretten med god involvering
Som leder har du, som representant for arbeidsgiver, styringsrett. Denne retten gir deg myndighet til å lede, fordele og kontrollere arbeidet innenfor rammene av arbeidsforholdet. Du har ansvaret for å ta nødvendige beslutninger for virksomhetens drift, inkludert ansettelser, oppsigelser, fordeling av arbeidsoppgaver, og fastsettelse av arbeidstid og arbeidssted. Dette kan du også lese mer om i modul 1, trinn 3 (lenke) av dette kurset.
Det er imidlertid avgjørende at du balanserer denne styringsretten med medvirkning fra tillitsvalgte og verneombud. Involver dem tidlig i prosessen, lytt til deres innspill, og vurder deres perspektiver før du fatter viktige beslutninger.
Når du skal ha møte med verneombud og tillitsvalgte for å diskutere konkrete saker, er det nyttig å bruke tid på å forberede deg. Identifiser hva du ønsker å få til, og sørg for at du vet hvilke begrensninger og hvilket mulighetsrom som finnes i de enkelte sakene dere skal diskutere. Tenk gjennom hva de andre partene vil være opptatt av.
I diskusjon om enkeltsaker vil du også oppleve uenigheter. Dette er en naturlig del av samarbeidet og kan være en viktig drivkraft for fremgang. Mangfold i synspunkter kan lede til bedre beslutninger og løsninger. Vær åpen for å endre mening basert på ny informasjon, og unngå fastlåste posisjoner som hindrer prosessen. Bruk spørsmål som "Hvorfor tenker dere slik?" for å få mer meningsfulle diskusjoner og en dypere forståelse for hverandres synspunkter.
Husk at din rolle som leder ikke er å ha fasiten, men å sørge for at dere sammen finner de beste løsningene innenfor den rammen dere har. Til slutt er det du som leder som har det siste ordet, og du må av og til ta tøffe og upopulære valg til det beste for virksomheten. I slike tilfeller er gode prosesser og tidlig involvering ekstra viktig for å sikre at alle synspunkter har blitt hørt og vurdert som en del av beslutningsprosessen.