Og en praksisperiode i et land og på en arbeidsplass rammet av pandemi glemmer man aldri.

Det etablerte samarbeidet mellom Universitetet i Stavanger og KS Rogaland fører hvert år en ny sosiologi- eller statsvitenskapstudent til praksisopphold på kontorene i Statens hus. Målet er at studenten skal fordype seg i noe innen virksomhetens område, og i KS er det mange tema å velge mellom både innen området arbeidsgiver, interessepolitikk og utviklingspartner. Studenten inngår i teamet på KS-kontoret og deltar i møter og arrangement i KS-regi.

Valgte «Leve hele livet»

Mathias bestemte tidlig i studieoppholdet at han ville se nærmere på den aktuelle samfunns- og kvalitetsreformen «Leve hele livet», der KS har en sentral rolle både i det regionale støtteapparatet og med ansvar for modellutvikling for aldersvennlige lokalsamfunn. Han var interessert i hvordan kommunene involverte de eldre innbyggerne i utviklingen av det aldersvennlige samfunnet og i prioritering og gjennomføring av tiltakene i «Leve hele livet». Her fikk han mulighet til å se nærmere på medvirkningstiltakene tidlig i reformen, siden 2020 er kartleggings- og planleggingsperioden i gjennomføringen av reformen.

Etter å ha satt seg grundig inn i grunnlaget for «Leve hele livet», deltok Mathias både i regionale møter med kommunene om status og fremdrift i arbeidet, og på nasjonal konferanse om aldersvennlige lokalsamfunn. Han satte seg inn i KS sitt arbeid med aldersvennlige lokalsamfunn, medvirkning og lokaldemokrati.

Student på hjemmekontor

Så ble Norge stengt ned i mars, og Mathias som hadde gjort avtaler med flere kommuner om besøk og å delta på arrangement måtte som mange andre gå over til hjemmekontor og nettbaserte møter. Morgenkaffe med KS Rogaland på kontoret ble morgenkaffe med Region Vest på nettet, og samlinger med kommunene ble utsatt.

Mathias Kvia er en målrettet student, og han hadde bestemt seg for å gjennomføre undersøkelsene sine. En av kommunene han ville intervjue måtte melde pass på grunn av at de som skulle arbeidet med Leve hele livet var omdisponert til beredskapsoppgaver. Rapporten fra Mathias etter praksisperioden bygger derfor på intervjuer med Hå og Tysvær kommune som de to andre han hadde valgt å studere nærmere etter å ha møtt alle kommunene på samlinger.

Eldres medvirkning i Tysvær og Hå

Ifølge rapporten er både Tysvær og Hå godt i gang både med å kartlegge status og planlegge tiltak ut fra tilrådingene og områdene i «Leve hele livet». Hå ser på kvalitetsreformen som en mulighet til å få bedre oversikt og stimulere til mer medvirkning slik at eldre kan klare seg selv lengst mulig, skriver Mathias. Tysvær Han har gått gjennom KS sine anbefalinger for samfunnsmedvirkning, og viser eksempler på at kommunen har tatt mange av metodene i bruk. Her nevnes blant annet e-demokrati, med sosiale medier og direkte strømming av kommunestyremøter, offentlige høringer og folkemøter.

Når det gjelder eldres medvirkning spesielt, noterte studenten seg følgende:
- Da jeg spurte om hva kommunen gjør for å hente medvirkning hos de eldre som ikke rekker opp hånda og gjerne sitter mer hjemme, så fortalte kommunen at folkemøtene ofte sprer seg videre i hjemmene og i lokale samlinger blant eldre, både i forkant og etterkant, slik at en gjerne får med seg meningene til folk som ikke møter opp på selve folkemøtene. I tillegg tilbyr kommunen å komme på hjemmebesøk, og kunne hente og kjøre de som ikke klarer å komme seg ut selv. Det er også åpent for å ringe inn med meninger til folkemøter og ellers til kommunen. Det ble også presisert at selv om medvirkning er veldig verdifullt og ønskelig, så kan man ikke bruke tvang dersom folk ikke ønsker å delta. Dersom man presser for hardt, vil det kanskje ende opp med å skyve folk lenger vekk.

I samtalene med Tysvær kommune fikk Mathias vite at kommunen har aktiv medvirkning blant annet ved å involvere eldrerådet og aktuelle organisasjoner i planarbeid og saksbehandling. Som eksempel på medvirkning i denne kommunen nevner han ulike metoder:
- Planarbeidet har hatt stort fokus på medvirkning på mange områder

  • Dialogkonferanse
  • Dialogmøter, Tysværdagen – møteplass med innbyggerne
  • Hva er viktig for deg dagen – stort arrangement.

Det er også inngått et samarbeid med Tysvær bygdeblad, der temaet helse har fokus. Der når man ut til flere, og kan få til bedre samhandling/interaksjon. Tysvær kommune sitt mål er medvirkning gjennom dialog med innbyggerne.

Han har lagt spesielt merke til at Tysvær bruker hjemmesykepleien eller pårørende som kontaktpunkt mellom kommunen og innbyggere som selv ikke tar kontakt for å formidle sine behov. De benytter seg også av brosjyrer, muntlig informasjon og lokalavisa for å nå innbyggere som ikke bruker digitale informasjonsflater.
- Det er viktig at de eldre i lokalsamfunnet får en stemme og i større grad kan påvirke hvordan tilbudene gis, er Mathias Kvia sin oppsummering av innsikten han har fått gjennom studieoppholdet og undersøkelsen av KS og kommunenes arbeid med medvirkning i «Leve hele livet».

Han avslutter med å understreke at medvirkning må være sentralt på alle samfunnsnivå:
- Dersom borgerne ikke deltar i samfunnet, kan vi ikke lenger kalle samfunnet vårt et demokrati.