En ekte Siddis

Med sin oppvekst i Stavanger er Erlend en ekte Siddis. Hans store interesse er fotball og samvær med alle sine onkelbarn. Han har bachelor fra UiS både i engelsk og historie.

- Jeg trives godt med mennesker og var klar for nye erfaringer, sier Erlend om hvorfor han ønsket en praksisplass i KS.

Han fortsetter med å beskrive at hverdagen hos KS har vært veldig variabel. Noen dager var rolige der han fikk anledning til å sette seg inn i KS' ulike roller som kommunesektorens organisasjon. Andre dager var fullt opp av møter og arrangementer.

- Det var spennende siden jeg fikk hilse på profilerte personer fra kommunene i Rogaland, både ordførere og kommunale ledere. I min tid som praktikant hos KS fikk jeg brukt min kunnskap om sosiologi, sier Erlend.

Han sier at praksisoppholdet har gitt ham økt kunnskap om kvalitative og kvantitative forskningsmetoder. Også i møte med veiledere og informanter har sosiologien som fagfelt gitt nye erfaringer.

Kunstig intelligens i turnusplanlegging

Digitalisering interesserer Erlend, og innføring av kunstig intelligens (KI) i kommunene ble raskt et aktuelt tema å arbeide med i praksisperioden.Turnusplanlegging er en tidkrevende oppgave som legger beslag på ressurspersoner som heller burde vært frigjort til pasientbehandling.

- Selv om det er spennende med nye muligheter for å effektivisere oppgavene i offentlig sektor, er det reelle utfordringer som man må forholde seg til før man kan sanke fordelene av KI, sier Erlend.

I tillegg til intervju med ressurspersoner i KS og en utvalgt programleverandør, har Erlend gjennomført intervju med kommunalsjefer fra tre kommuner.

- Det er ganske store forskjeller i hvilken grad kommunene har tatt i bruk KI, sier Erlend.

En av kommunene er avventende og ser til andres erfaringer samtidig som de anerkjenner potensialet i teknologien. En annen kommune er i gang med å ta i bruk KI, men opplever så langt å ikke ha fått noen gevinster. Den tredje kommunen har tatt i bruk ulike verktøy og opplever en stor nytteverdi.

Kommunene har store forventninger

Erlend har funnet at kommunene har store forventninger til KI. Det er forventninger om at det skal være økonomiske innsparinger og at KI kan frigjøre menneskelige ressurser som kan brukes til andre oppgaver. Videre er det en forventing at KI gir sømløse løsninger. Kommuner som har tatt i bruk KI i turnusplanleggingen ser at det er lettere å endre turnuser, en kan forutse sykefravær bedre, og det gir en viss effekt i å fylle deltidsstillinger.

Likevel er det en del utfordringer knyttet til KI. Det krever økonomiske investeringer uten at kommunene nødvendigvis er sikre på at KI dekker behovene. Videre kreves det også ressurser for å mate KI-modeller med riktig informasjon for å få riktig data ut.

- Dette krever at virksomhetene både må bruke ressurser og ha riktig kompetanse. Alle ser potensialet, men har ulike syn på KI, fremhever Erlend.

Erlend avslutter med å si at oppholdet i KS har vært spennende og interessant.

- KI vil prege alle sider ved samfunnet vårt. Det kommer i ekspressfart. Samtidig vil en innføring i kommunale virksomheter måtte ta tid for å få den effekten kommunene ønsker. Og kanskje er det ikke alle kommunene som er i stand til å gjøre seg nytte av teknologien, fordi de er for små.

God ordning for KS

KS Rogaland har hatt praksisstudenter fra UiS gjennom flere år. Det er en god anledning til å sette lys på hvordan KS jobber, ettersom studentene bringer med seg spørsmål og refleksjoner rundt våre oppgaver.