Nordic Egde – hvorfor?

Nordic Edge har igjen vist seg å være en veldig sentral møteplass for det offentlige, næringslivet, organisasjoner, innbyggere og andre nysgjerrige fra både inn- og utland. Men hva og hvem er det en møteplass for? Hvorfor er det så viktig å vite om dette, være der og til og med komme tilbake?

Mange snakker om «smart». Og nei, det handler ikke om hvor smart man er. Det handler om hvor smart man jobber. Og samarbeider. Det handler i det hele tatt om hvordan vi alle sammen, gjennom en felles dugnad, kan skape smarte og bærekraftige samfunn det er godt å leve i, bo i, komme til. Sosialt, økonomisk og miljømessig.

Nordic Edge – hva og hvordan?

KS har en samarbeidsavtale med Nordic Edge, for å bidra til å skape arenaer der kommunesektoren kan møtes på tvers og med andre for å løse samfunnsmessige «floker». Det betyr, enkelt sagt, utfordringer som er så store og så tett vevd sammen i kompleksitet at de ikke lar seg løse ved at én aktør, ett fag, én sektor gjøre det alene.

Tirsdag 24.september ble det derfor arrangert et seminar med tittelen «Smart bærekraft og demokrati», med ordførere, rådmenn og smartbyansvarlige i kommunene som målgrupper. Bakgrunnen var at dette med smarte byer og (lokal)samfunn nå sees direkte i sammenheng med FNs bærekraftsmål. Flere snakker om «smart bærekraft»,og Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) har allerede tydeliggjort at bærekraftmålene skal bli en del av grunnlaget for samfunns- og arealplanleggingeni kommuner og fylkeskommuner. Dét gir et moment.

Seminaret ga innblikk i hvordan man kan koble smart bærekraft med politisk og administrativ ledelse, og ordfører Frode Fjeldsbø i Gjesdal kommune og rådmann Morten Wolden i Trondheim kommune ga det store bildet ved å levende beskrive sin enorme motivasjon i det å drive framtidsrettet, bærekraftig samfunnsutvikling.

Så fikk deltakerne innblikk i nettverket «Smartbyene» sitt arbeid med ulike temaområder, både mobilitet, åpne data, innbyggerinvolvering og nærdemokrati, helhetlig arbeid med bærekraftsmålene, digitale plattformer for medvirkning, samfunnsdugnaden «Pådriv» og det nye smartbyveikartet. Hele hensikten var å snakke om hvorfor vi gjør dette, hva som allerede gjøres og hvordan alle norske kommuner og fylkeskommuner kan hekte seg på dette arbeidet.

KS hadde i år dessuten en fellespaviljong i utstillingsområdet (expo) i et samarbeid med DogA (Design og Arkitektur Norge), Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Den ble svært godt besøkt og med et mylder av aktiviteter i form av møter, miniforedrag, mingling og dialog rundt nettopp smarte byer og lokalsamfunn.