Publisert: 21.03.2022
- Helsefellesskapet er en modell for at vi skal samarbeide godt til beste for innbyggerne våre. De ønsker å bli ivaretatt og få rask og god oppfølging av de som har den rette kompetansen. Det er ikke viktig for innbyggerne hvem av oss som gir de ulike tjenestene, men at de henger godt sammen, sa styreleder i KS Rogaland og leder av helsefellesskapets strategiske samarbeidsutvalg, Odd Stangeland under åpningen av samlingen.
Helsefelleskapets partnerskapsmøte består av representanter fra politisk og administrativ ledelse i kommunene, styre og administrativ ledelse i Helse Stavanger, brukerrepresentanter og representanter fra de etablerte strukturene i helsefellesskapet.
Blant innlederne var også statsforvalter Bent Høie, som i sin tid som statsråd la grunnlag for opprettelsen av helsefellesskapene. Målet er at kommuner og sykehus skal være likeverdige partnere i utvikling av tjenestene og at planlegging skal skje i samarbeid for å sikre gode pasientforløp.
Statsforvalteren understreket at brukerrepresentantenes stemme er viktig og at pasienter og brukere kan bidra til at tjenestene blir bedre. Han var opptatt av at helse er et tverrsektorielt ansvar, der samfunnsplanlegging og folkehelse må stå sentralt. Han oppfordret også til å bygge videre på de gode erfaringene fra pandemihåndteringen med korte linjer og tett samarbeid mellom kommuner og sykehus.
På dagsorden i partnerskapsmøtet var fremskrivninger som SINTEF har utført på vegne av helsefellesskapet i Sør-Rogaland, helsefellesskapets innspill til Nasjonal Helse- og sykehusplan og orientering om arbeidet med Helse Stavangers utviklingsplan.
I møtet ble det pekt på felles utfordringer som rekruttering av helsepersonell, tidlig innsats og forebygging, bruk av teknologiske løsninger og hvordan sykehus. Et sentralt tema var også hvordan helseforetak og kommuner kan lykkes sammen gjennom å ha tillit til hverandre og samarbeide godt om overganger mellom tjenester.
Helsefellesskapet har etablert tjenestemodellgrupper som skal bidra til å koordinere innsatsen rundt de store felles utfordringene og de pasientgruppene som trenger mest tjenester. Dette er praktisk samhandling om å utvikle bærekraftige tjenester til befolkningen i sør-Rogaland.