Publisert: 29.10.2021
– Å lære om meddanning er like viktig som å lære matte og norsk.
Første programpost på årets høstkonferanse var nettopp de unges stemme. De tre ungdomspolitikerne Solveig Vik (18), Linde Espeland (16) og Trym Talgø Olsen (18) hadde tatt plass i sofaen på scenen, med lydhøre politikere og kommunedirektører som tilhørere.
Vi har alle et ansvar
Ungdommens fylkesordfører i Rogaland, Solveig Vik, ledet debatten. Ungdommene var unisont opptatte av miljø, og mente at miljøtiltak må prioriteres. God kollektivtransport er et tiltak som er viktig. Vi har alle har et ansvar ved å resirkulere og pante, bruke brukte klær og redusere matsvinn.
Ungdommene mente at begrep som klimabudsjett og klimamål er tunge greier å sette seg inn i. Trym Talgø Olsen, fylkesvaraordfører i ungdommens fylkesråd, mente at det er viktig med konsekvensutredninger når det gjelder saker som vil ha innvirkning på samfunnet framover.
Ungdommens påvirkning
Hvordan kan ungdommen påvirke politikken?
- Medvirkning kan skje på flere måter. Men først og fremst handler ungdommens medvirkning om at vi må bli tatt med på råd. Om de (politikerne, red.anm.) ønsker at vi skal være med, må vi også inviteres inn i diskusjonene, understreket Trym Talgø Olsen.
- Ungdomsråd er en god vei for å gi ungdom muligheten til å påvirke. Det er viktig å spørre oss: Hva vil dere ha?
Ungdommene påpekte også at det er viktig å få innspill fra alle aldersgrupper.
– Oppsøk for eksempel barn i skolen, la de tegne det de ønsker seg, slik de gjorde da de lagde bystranda i Kristiansand, sa Linde Espeland. – De som er med i ungdomsråd må bruke nettverka rundt seg. Et konkret tips er å henge opp forslagskasser, fysiske eller digitale, det er en fin måte å få innspill på, gjerne i anonymt format, sa Trym Talgø Olsen.
Gode lokalsamfunn
Hvordan skapes gode lokalsamfunn for barn og unge?
Det finnes mange aktiviteter, mener ungdommene – men kommunen må bli flinkere til å promotere aktivitetene sine.
– Det finnes mer enn fotball. Ikke alle skal bli elitespillere, påpekte Trym Talgø Olsen. Han mente også at skolene kunne gjøre mer, for eksempel arrangere turneringer, klasseturer og lignende, spesielt med tanke på de som er svake sosialt.
– Å lære om meddanning er like viktig som å lære matte og norsk.
- Sport og musikk er ikke for alle, sa Linde Espeland. I Sauda har kommunen begynt å se mer på ungdomsklubber og sosiale plasser der du møter folk. Det er bra.