Ungt utenforskap er en av de største utfordringene vårt samfunn står overfor. Vi har alt å vinne på unges deltagelse i samfunnet.

I overkant av 111.000 personer mellom 20 og 29 år sto helt utenfor både utdanning og arbeidsliv ved utgangen av 2023. Det er 16 prosent av denne gruppen. Det viser nye tall fra Nav.

Nå inviterer KS Trøndelag din kommune til å være med på å sette i gang aktiviteter og eksperiment på tvers av sektorer, for å utforske og finne gode løsninger for å redusere og forebygge utenforskap i fylket vårt.

Det er mange aktører som har felles målgruppe, men oppgavene er ofte definert med utgangspunkt i sektortenkning og eierskap til eget faglig ståsted.

Målet er å få flere unge blir en del av fellesskapet vårt, gjennom jobb, utdanning og opplæring.

Det blir introduksjonsmøte 16. september fra klokken 9 til 11:30. Frist for påmelding er 13. september.

Vi samarbeider med startup-selskapet VOXT, som jobber med å tilrettelegge for samarbeid og involverende prosesser.

Dra i samme retning

I Fellesløft Trøndelag har vi fått innspill på hva som er de største utfordringene i arbeidet, og det handler om hvordan vi skal få til helhetlig samarbeid og samhandling på tvers av sektorer i møte med ungdom.

Ungdom, og spesielt ungdom som trenger ekstra støtte, møter mange aktører. Det er viktig at de ulike aktørene og hjelperne som er inne i ungdom liv samarbeider og drar i samme retning.

Samhandling kan kreve at vi avlærer gamle måter å jobbe på, og slutter å henge om egne fagområder. Tverrfaglig innsats krever dialog og prioritet.

Vi bruker et digitalt verktøy som gjør tverrfaglig kommunikasjon lettere, og gir mulighet til å trene på den krevende tverrfaglige dialogen. Vi utfordrer til å gjennomføre mange ulike eksperiment ute i felten, med utgangspunkt i en kommune eller videregående skole.  

Gjøre det konkret

Det brukes mange vanskelige og nye ord, vi snakker om systeminnovasjon, radikale innovasjoner, missions og wicked problems. Vi ønsker å ta dette ned og gjøre det overkommelig og konkret. 

Vår løsning er ikke avhengig av en stor omorganisering eller masse ekstra prosjektmidler, men vi legger til rette for at vi bruker ressursene på andre måter.

Kan vi utfordre at all utvikling i offentlig sektor må skje gjennom 1- til 3 årig prosjekt? Vi tilrettelegger for korte og effektive eksperimenter som vi lærer raskt av, evaluerer og prøver ut nye ting. Vi skal utforske og utnytte det handlingsrommet vi allerede har for å jobbe mer effektivt, treffsikkert og koordinert sammen.

Denne læringen skal vi dele på tvers av kommunene. Dette er en unik mulighet til å være med på å teste og utvikle nye tilnærminger som vil hjelpe ungdommer i Trøndelag.

Dette vil vi løse med prosjektet:

  • Mindre silotenking og manglende samarbeid! - Vi lager involverende prosesser og mulighet til å jobbe tverrsektorielt rundt konkrete eksperiment
  • Finne en helhetsforståelse og koordinere innsats! -  Samskapingsøktene tilrettelegges på en måte som gjør at aktørene får trenging i å snakke om og lage et felles ufordringsbilde og å finne løsninger sammen.
  • Begrensede ressurser og kapasitet: Begrenset økonomi og tilgang på personell i kommunene, samt kompetanse på endringsarbeid gjør at vi må jobbe på andre måter. - I vår satsing kobler vi oss til pågående satsinger i kommunen, som Folkehelse og i disktriktsutviklingprogram og pågående prosjekter, for å forsterke disse. Det er en lett metodikk hvor man får veiledning underveis og som er lett å forstå.

Har dere spørsmål? Ta kontakt med prosjektleder Camilla Juul på epost eller telefon (se kontaktinfo under artikkelen).

Introduksjonsmøte

Praktisk informasjon:

  • Dato og tid: 16. september, kl. 09:00-11:30
  • Sted: Digitalt møte på Teams
  • Teamslenke: Bli med i møtet 
  • Frist for påmelding: 13. september. Send en epost  til Camilla.Juul@ks.no

Ved spørsmål, ta kontakt med prosjektleder Camilla Juul på e-post: Camilla.Juul@ks.no eller telefon: 98637999

Hvem bør delta? Vi oppfordrer representanter fra kommunenes administrasjon, fagpersoner som jobber med ungdom, og andre som er involvert i samfunnsutvikling, helse, utdanning og NAV til å delta. Ungdomsskoler og videregående skoler er også aktuelle deltakere.