Publisert: 29.04.2019
Nedenfor følger uttalelsen følger i sin helhet.
Beredskap og infrastruktur i nord
Felles fylkesmøte 2019 for KS Nordland, KS Troms og KS Finnmark mener at styrking av den totale beredskapen og infrastrukturen i nord bør få større fokus da lange avstander, ustabilt samband, kulde og mørke vanskeliggjør akutt beredskap og redningsaksjoner i Nord-Norge.
Nord-Norge preges av vekst og optimisme innenfor mange næringer. En god beredskap og en bærekraftig og miljøvennlig infrastruktur er avgjørende for å ta ut potensialet for ytterligere vekst og utvikling i nordområdene.
Stadig flere hendelser i Nord-Norge gjør at kommunene uttrykker bekymring for at den totale beredskapen ikke samsvarer med økende utfordringer, noe også fylkesmannen i Troms og Finnmark tar til ordet for. Bedre kapasitet for RITS, søk og redning i nord må prioriteres.
Felles fylkesmøte forutsetter at den sentrale politikkutforming legger til rette for å ivareta de spesielle utfordringene som knytter seg til den totale beredskapen i Nord-Norge, samtidig som man ivaretar mulighetene veksten og optimismen gir.
Krafttak for lærerutdanning i nord
Felles fylkesmøte 2019 for KS Nordland, KS Troms og KS Finnmark mener at det kreves et krafttak for å utdanne flere lærere. Den forestående fagfornyelsen betinger kvalifiserte lærere.
Kommunene i nord opplever utfordringer med å rekruttere og beholde lærere. Et gledelig stort antall lærere tar videreutdanning for å fylle utdanningskravene i kjernefagene. Samtidig opplever elevene at lærerne i videreutdanningsperioden blir erstattet i klasserommet med lærere som ikke oppfyller kompetansekravene.
Felles fylkesmøte ber om at kommunene får større fleksibilitet når det gjelder å oppfylle kompetansekravene, slik at antall lærere som tilbys videreutdanning kan balanseres opp mot tilgangen på kvalifiserte lærere.
Felles fylkesmøte vil understreke viktigheten av at utdanningsinstitusjonene tilbyr undervisningsløsninger som gjør at utdanninga kan tas der de motiverte søkerne jobber og bor. Forskning viser at de som utdanner seg i nord blir i nord.
Universitetene har et spesielt samfunnsansvar som gjelder både i by og bygd, og må tilby de studiene landsdelen trenger. Regionene har i lang tid meldt fra om mangel på utdannede lærere. Lokale og regionale utdanningstilbud vil styrke verdiskaping og bosetting i landsdelen, og slik bidra til at universitetene oppfyller sin rolle.
Universitetene skal både være garantister for kvalifiserte fagfolk til distriktene i nord, samtidig som man skal bidra til forskning av nasjonal betydning. Begge deler er viktige for verdiskaping og utvikling av landsdelen. I stedet ser vi at kommunene må kjøpe tjenester fra andre leverandører for å få en regional lærerutdanning universitetet allerede har fått finansering for å tilby.
Felles fylkesmøte merker seg også de rammebetingelsene universitetene har fått, og mener de må bedres for å bidra til å oppfylle samfunnsansvaret institusjonen har overfor landsdelen. Forslagene om å legge ned desentraliserte og samlingsbaserte studier er ikke akseptable med tanke på de utfordringene kommunene står over for.
Felles fylkesmøte vil spesielt understreke viktigheten av at:
- Universitetene i Nord-Norge gis rammebetingelser og utviklingsmuligheter til å være blant de fremste i Norge på sine områder.
- Utdanningsinstitusjonene i nord må levere forutsigbare, desentraliserte og samlingsbaserte Praksisplasser må etableres på de lokale skolene der studentene bor, for å sikre mulighet for rekruttering og unngå å skape et skille mellom skoler som tilbyr praksis og de som ikke gjør det.
- De økonomiske insitamentene til å ta lærerutdanning, og senere jobb i nord, videreføres og utvides.
- Kommunenes innsats for å rekruttere til lærerutdanning og stimulere lærere til å være veiledere forsterker.
Fylkeskommunen er en viktig aktør for regional utvikling i nord
Felles fylkesmøte 2019 for KS Nordland, KS Troms og KS Finnmark mener at fylkeskommunen skal ha en viktig rolle som samfunnsutvikler i Nord-Norge.
- Skal fylkeskommunen fylle denne oppgaven må den ha fokus på å være initiativtaker, støttespiller og medskaper i samarbeid med primærkommunene.
- Felles fylkesmøte vil understreke viktigheten av at fylkeskommunenes viktige rolle anerkjennes av staten, og at dette vises gjennom tilføring av oppgaver og ressurser.
- Felles fylkesmøte har store forventninger til at regionreformen skal styrke fylkeskommunen som regional utviklingsaktør og at det overføres betydelig med nye oppgaver som er fullfinansiert. Reformer og omorganisering av statlige tjenester.
Reformer og omorganisering av statlige tjenester
Felles fylkesmøte for KS Nordland, KS Troms og KS Finnmark mener at kommunesektoren må involveres når statlige endringer skal gjennomføres.
Det er viktig at statlige omorganiseringer ikke påfører innbyggere i Nord-Norge store ekstrakostnader for tjenester som krever personlig oppmøte. Det må tas hensyn til avstander og geografi.
Det er en utfordring for kommunene når store reformer i ulike sektorer medfører at tjenester og oppgaver flyttes uten at de samfunnsmessige konsekvensene grundig vurderes.
Staten må være opptatt av konsekvensene av strukturendringene, og hvordan tilbudet til befolkningen i Nord- Norge kan styrkes og videreutvikles. Når endringene medfører tap av arbeidsplasser, bør berørte kommuner kompenseres for dette.
Kontaktpersoner:
- Kristina Hansen, fylkesstyreleder KS Finnmark kristina.hansen@nordkapp.kommune.no , 48998781
- Marianne Bremnes, fylkesstyreleder KS Troms marianne.bremnes@harstad.kommune.no , 97185848
- Bård Anders Langø, fylkesstyreleder KS Nordland bard.anders.lango@alstahaug.kommune.no , 40215672