Publisert: 11.12.2018
Fylkesstyret i KS Troms (KS Troms) ser med bekymring på at den akuttmedisinske beredskapen i kommunene svekkes. I dag finnes det knapt en eneste kommune der UNN HF innfrir Stortingets anbefalte responstider. Dette er en svekkelse av beredskapen, spesielt i distriktene, og en slik utvikling kan ikke KS Troms akseptere. KS Troms krever derfor at Helse Nord sikrer den akuttmedisinske beredskapen i kommunene innenfor Stortingets anbefalte responstider.
KS Troms viser til at det er fremmet forslag i Stortinget om å styrke det akuttmedisinske tilbudet utenfor sykehus, med krav om lovfestede responstider for ambulansetjenesten. KS Troms støtter dette og krever at staten må slutte å skyve ansvar for helseberedskapen i samfunnet over på kommunene. KS Troms aksepterer ikke at staten via helseforetakene driver sjansespill med akuttberedskap og tryggheten i lokalsamfunnene våre.
KS Troms viser til at det er de regionale helseforetakene som i dag har ansvar for ambulansetjenesten. En rekke steder blir det planlagt kutt i tilbudet fordi sykehusene skal spare penger. Reisetid og avstand til helsetjenester er svært viktig i akutte situasjoner. Sentralisering av ambulansetjenesten skjer samtidig med at fastlegeordninga, og dermed legevaktordninga, i mange kommuner er i krise. KS Troms vil sterkt advare mot denne utviklingen. Dersom ikke sentraliseringa av prehospitale tjenester stoppes, så vil det gå ut over de helsetjenestene er til for pasientene.
Den akuttmedisinske beredskapen skal gi trygghet for akutt helsehjelp til alle i hele landet - når de trenger det. Norge håndterer i stor grad akutte skader og sykdommer utenfor sykehus på en god måte ifølge Helsedirektoratet. Det er likevel for stor ulikhet i behandlingstilbudet til befolkningen. Disse ulikhetene vil gradvis bli større parallelt med at man bygger ned det prehospitale tilbudet. KS Troms viser til at det er behov for kompetanseheving i hele kjeden, inkludert samtrening med andre etater. Trygghet er viktig for at mennesker skal ha mulighet til å leve i hele vårt langstrakte land, og god ambulansetjeneste er en svært viktig del av vår beredskap.
KS Troms krever at ambulansen, som er frontlinjen i akuttberedskapen, må styrkes, og ikke svekkes slik Helse Nord nå planlegger. Helikopter er et supplement til ambulanseberedskap, men geografi og krevende værforhold gjør at helikopter ikke alltid kan brukes der pasienten er.
KS Troms viser til at ved å møte akutt sykdom og skade tidligst mulig, oppnås tidlig diagnostikk, tidskritisk behandling og rask transport til riktig nivå i helsetjenesten. Dette vil være livreddende, begrense funksjonstap og sikre bedre helse hos befolkningen. Satsing på akuttkjeden i Norge vil derfor være god samfunnsøkonomi.
KS Troms vil sterkt advare mot den utviklingen vi har sett i den senere tid, der helseforetakene ivaretar akuttberedskap i kommunene på nye måter som svekker tilbudet til pasientene. Legevakttjenesten er også sterkt sentralisert de seneste årene, noe som innebærer at innbyggerne får lengre reisetid også til denne tjenesten. At sykepleiere på sykehjem og seks frivillige brannmenn blir kurset i førstehjelp er et supplement, men disse kan ikke erstatte ambulanse og legevakt.
KS Troms vil sterkt advare mot ei slik utvikling, der brannvesenet blir det nye helsevesenet ved akutt sykdom, noe som ikke er et framskritt, men en svekkelse av den medisinske akuttberedskapen i kommunene. Ambulansetjenesten er faglig styrket de siste årene som et resultat av nye kompetansekrav og forskrifter. At en styrka ambulansetjeneste i neste omgang sentraliseres, er ikke akseptabelt.
Med bakgrunn i diskusjonen rundt ambulansetjenesten på Senja og i Salangen, forutsetter KS Troms at UNN HF involverer de berørte kommunene for å sikre en tjeneste med akseptabel og forsvarlig responstid for innbyggerne. De foreslåtte løsningene ivaretar ikke dette.
KS Troms forventer at Fylkesmannen, som tilsynsmyndighet, involverer seg i vurderingen av hva som er forsvarlig responstid for innbyggerne. KS Troms forventer videre at UNN HF i fremtiden involverer kommunene i forsvarlige prosesser, der en samlet plan for eventuelle endringer i ambulansestrukturen legges frem.
KS Troms ber om at beslutningen i UNN HF om å legge ned ambulansebåten i Sør-Troms reverseres, og at det gjøres en ny vurdering av beredskapsløsninger som vil gi tilfredsstillende responstid for innbyggerne i øyriket nord for Harstad.
Kontaktperson: Marianne Bremnes, fylkesstyreleder i KS Troms, tlf. 971 85 848.