Publisert: 11.03.2020
Deltakerne bestod av ordførere, varaordfører og kommunedirektører i et «nytt» fylke. Møre og Romsdal er fylket med flest sammenslåtte kommuner i Norge etter regionreformen, med 10 færre kommuner.
Gap mellom innbyggernes forventinger og kommunenes økonomiske muskler
Målet for kommunesektoren er å levere gode tjenester til landets innbyggere. Den nyvalgte styrelederen i KS, Bjørn Arild Gram, snakket i sitt innlegg om hvor viktig det er å ha godt fungerende kommuner og fylkeskommuner, men at det er mange utfordringer. Det er et stort gap mellom innbyggernes skyhøye forventninger og kommunesektorens evne til å levere tjenestene på stadig strammere budsjetter. Gram forsikret deltakerne om at KS jobber for å støtte medlemmene i det høye utviklingstempoet i kommunene. - KS er til for medlemmene.
Helge Eide, områdedirektør interessepolitikk i KS, snakket om hvordan disse utfordringene kan løses. Med seg på laget hadde han Ordfører Yvonne Wold og rådmann Toril Hovdenakk i Rauma kommune som fortalte hvordan de blant annet hadde løst deltidsutfordringen i helsesektoren i sin kommune med å innføre langvakter for helsepersonell hver fjerde helg.
Innspill til hovedtariffoppgjøret
Hege Mygland, avdelingsdirektør arbeidsliv i KS, hadde foredrag om årets tariffoppgjør for kommunesektoren.
Ett av målene med de årlige strategikonferansene er at kommunene skal gi innspill på innretningen til hovedtariffoppgjøret som snart skal i gang. KS har laget et debattheftet som kommunene skal gi tilbakemelding på. Spørsmålene som hadde blitt stilt var: Hvordan kan vi sikre bærekraftige kommunale helse- og omsorgstjenester av god kvalitet i en tid der det økonomiske handlingsrommet heller blir mindre enn større? Og, hvordan skal vi sørge for at kommuner og fylkeskommuner blir og forblir attraktive arbeidsgivere for kompetente medarbeidere, og hvilken innretning bør hovedtariffoppgjøret ha for å stimulere til dette.
Stabs- og organisasjonssjef i Ålesund kommune, Roar Reiten, sørget for at tilbakemeldingene ble videreformidlet til KS.
Bærekraftfylket Møre og Romsdal
Ole Helge Haugen, spesialrådgivar berekraft, Møre og Romsdal fylkeskommune, fortalte avslutningsvis om Møre og Romsdals unike tilnærming til jobbingen med bærekraft. Møre og Romsdal er det første norske fylket i FNs smartbyprogram. Alle kommuner i fylket har nå sluttet seg til satsingen. Ålesund var den første norske byen i FNs smartbyprogram, og har fått Nord-Europas første ‘smartbylab’ som skal brukes til simuleringsverktøy for bærekraftig by- og regionsutvikling. Satsningen i Møre og Romsdal har fått oppmerksomhet også nasjonalt.
Fylkesmøte
Strategikonferansen ble avsluttet med et formelt fylkesmøte, der 44 delegater møtte. Forslaget til uttalelse til debattheftet ble vedtatt slik forlaget forelå. Det ble også vedtatt uttalelser om heltid, fergefinansiering og digitaliseringssamarbeid i Møre og Romsdal.
Se flere bilder fra konferansen her.