Publisert: 03.10.2024
Følg KS' digitale stormøte om statsbudsjettet 7. oktober kl. 14
Daglig kan vi lese om kommuner i Innlandet som må kutte i viktige tjenestetilbud i år og for budsjett 2025. På samme tid øker forventingene til hva kommunene skal levere av tjenester.
Situasjonen er satt på spissen med høy rente, prisstigning, sterk kostnadsvekst i helse og omsorgssektoren, økte pensjonsutgifter, mange flyktninger fra Ukraina og andre faktorer. Men det underliggende presset er ikke noe som går over før man fullfinansierer oppgavene kommunene er lovpålagt og reduserer den statlige styringen. Men penger løser ikke alt framover, vi får mangel på arbeidskraft og våre kommuner i Innlandet har alt nå store utfordringer med å skaffe og beholde kvalifisert arbeidskraft. Vi må løse oppgavene på nye måter.
Kommunene er ryggraden i det norske velferdssamfunnet. For at kommunene skal kunne ivareta samfunnsoppdraget, må Stortinget nå øke bevilgningene og styrke det lokale handlingsrommet. Hvis ikke, må landets nasjonale politikere ærlig formidle til innbyggerne hva som er konsekvensene av Stortingets budsjett. Det er for lite penger til å finansiere det innbyggerne forventer, og de tjenestene kommunene er pålagt av Stortinget. Det må Regjering og Storting ta innover seg – umiddelbart.
Det er tilsynelatende stor kontrast mellom virkelighetsforståelsen i stortingssalen og landets kommunestyrer. I Stortinget fortelles det om et historisk godt kommuneopplegg. Ute hos lokalpolitikerne er det svært krevende. Vi trenger en ærlig dialog med innbyggerne og en lik situasjonsforståelse hos nasjonale myndigheter og kommunene. Nå oppstår det et gap mellom det som forventes av kommunene og det som er mulig å levere. Disse urealistiske forventningene kan utfordre tilliten til demokratiet både lokalt og nasjonalt.
Kommunesektoren har effektivisert og drevet omstilling gjennom mange år allerede, og dette både vil og må de fortsette med. Omstilling er nødvendig for å bevare en bærekraftig offentlig sektor. Men da må kommunene ha handlefrihet til å drive med innovasjon og omstilling. Det betyr at den akutte økonomiske situasjonen må løses og overstyring fra regjering og Storting må reduseres. En start vil være å fjerne bemanningsnormer og redusere på lov- og forskriftskrav.
Kommunene er ryggraden i det norske velferdssamfunnet. Regjeringen og Stortinget må ha tillit til at kommunene tar det ansvaret på alvor og gi oss handlefrihet til å sørge for gode tjenester for innbyggerne våre.