Publisert: 02.06.2020
– Det var jo litt spesielt helt i starten, og alle var nok litt usikre på hvordan dette skulle gå, men vi måtte jo bare kaste oss ut i det! Ordfører i Stor-Elvdal, Even Moen, er ikke i tvil: kommunen måtte gjøre noe, lokaldemokratiet måtte gå sin gang.
– I starten måtte vi utsette de politiske møtene, det var nok av ting å gjøre, men når vi begynte å få kontroll på situasjonen, og når forskriften (om gjennomføring av møter som fjernmøter, journ.anm.) kom på plass, var det bare å kjøre på, forteller Moen.
Dårlig nett skapte problemer
Moen forteller at det ikke var aktuelt å gjennomføre møter uten at innbyggerne kunne være til stede, så det ble besluttet tidlig å strømme møtene over Facebook. Kommunen er en del av et IKT-samarbeid med nabokommunene Åmot, Trysil og Engerdal der Whereby-plattformen har blitt brukt, så Whereby ble førstevalget for kommunen.
– Vi hadde gjennomført møter i krisestaben og andre interne møter med Whereby, så det fleste følte seg komfortable med det verktøyet. Da bestemte vi oss for å teste det ut med formannskapet. Etter påsken begynte vi med politiske møter, sier ordføreren.
– For oss var det viktig at verktøyet var enkelt å bruke. Vi folkevalgte er gjennomsnittet av befolkningen, det reflekteres også i IT-ferdighetene. Vi kan ikke forvente at alle politikerne behersker alle digitale verktøy, sier Moen. Men til tross for at ferdighetene stadig ble bedre, slet mange folkevalgte med nett-tilgangen. Moen forteller at de som slet med dårlig nett fikk tilbud om å sitte på kommunehuset i egne møterom slik at de kunne delta i møtet, uten å falle ut hele tiden.
Lettere å nå ut til folk
Dårlig nett til tross, kommunestyret har de siste ukene blitt sendt direkte på Facebook, og tilbakemeldingene er stort sett positive. Moen forteller at flere innbyggere kommer bort til han nå for å diskutere saker enn tidligere.
– Folk har sett det på Facebook og har noen spørsmål, forteller Moen. Også antall «tilskuere» på kommunestyremøtene har økt markant.
– Vi har i snitt 40-50 «tilskuere» på Facebook, flere ganger har vi vært nærmere 70-80. Det er mange flere enn hva det var på kommunestyremøtene før korona, så det er tydelig at det å direktesende på Facebook gjør det lettere for folk å følge med på lokalpolitikken, fastslår han. Som en stor hyttekommune har kommunen også mange deltidsinnbyggere.
– Det er en del saker som angår hyttefolka i kommunen vår, så det er fint å kunne gi de en mulighet til å følge med på hva som skjer, sier ordføreren.
Det er heller ingen tvil om at sendinger på Facebook er med å ansvarliggjøre de folkevalgte.
– Nå kan du ikke si «nei det sa jeg ikke» - for nå ligger det på Facebook, påpeker ordføreren.
Mer effektiv bruk av tid
Selv om møtene er flyttet til den digitale sfæren forteller Moen at det ikke nødvendigvis har ført til kortere møter.
– Vi bruker fremdeles noen timer. Det er mye som må gjentas, avstemmingene tar lengre tid og det er enda viktigere med pauser nå enn tidligere, sier han.
Samtidig ser han mange positive ringvirkninger.
– I vår langstrakte kommune går det med mye tid til reising. Det at vi nå kan møtes over nett gjør at både politikere og ansatte i kommunen bruker mindre tid på å reise fra A til B, påpeker ordføreren.
Han trekker særlig frem møter med regionale myndigheter, og møter hos Fylkesmannen i Innlandet:
– Skal du ha et møte med fylkesmannen som holder til på Hamar, så går jo hele dagen. Det er nesten fire timers reisevei for en times eller to timers møte, det sier seg selv at det ikke går an. Digitale møter har gjort dialogen med fylkesmannen mye enklere, fastslår Moen.
Savner å snakke med folk
Selv om det er mye positivt med digitale møter er ordføreren ikke i tvil:
– Jeg savner det sosiale. Det å snakke litt løst og uformelt med folk, det er viktig. Særlig fordi det fremdeles er tidlig i perioden for mange, og alle har ikke rukket å bli godt kjent enda. Det er viktig å skape et godt klima i lokalpolitikken, og da er det viktig å kunne ha sånne uformelle samtaler, sier han.
Moen forteller at de kommer til å fortsette med fjernmøter også etter korona, men at det er fysiske møter som er hovedregelen.
– Kanskje vi skal åpne for å ha fjernmøter når det er rene orienteringsmøter, mens beslutningsmøter kjøres som fysiske møter. Det er jo også en økonomiske side ved dette. Folk må reise langt, tapt arbeidstid og det koster mindre med fjernmøter, sier han, men understreker at ønsket om å spare penger ikke skal gå på bekostning av lokaldemokratiet.
Møtelederens rolle
Nå som ordføreren har blitt litt varm i trøya på å gjennomføre fjernmøter, har han noen tips å fare med.
– Det viktigste er å investere i tid. Bruk god tid i starten, sørg for at alle er koblet på og eventuelt teste med de i forkant så de føler seg trygge. Gjenta deg selv om nødvendig, det er viktig å sørge for at all er der vi skal være, sier han.
Moen anbefaler også å alliere seg med administrasjonen, slik at det er flere øyne som kan følge med på møtechatten, epost, sms mv.
– Vi sørger for å informere hverandre, slik at vi til enhver tid har oversikt. Jeg må jo lede ordskiftet, og det er ikke alltid like enkelt å følge med på hva som skrives i chatten. Vi har også rutiner for å skrive saksnummer i chatten, så alle er innforstått med hvilken sak det dreier seg om, påpeker ordføreren.
Moen er ikke i tvil om at fjernmøter har gjort han til en bedre lytter, og at fjernmøter har gjort det lettere for folk å engasjere seg i politikken. Nå satser han på at flere engasjerer seg i lokalpolitikken også etter korona.