Leder av Totalberedskapskommisjonen, Harald Sunde snakket til både ferske og erfarne lokalpolitikere på høstkonferansen til Viken. Han snakket om en svært usikker fremtid, og viste blant annet til det sikkerhetspolitiske bildet, det digitale skiftet, klimaendringer som truer og ikke minst demografien som gir oss færre produktive hender til å ta hånd om en stadig større gruppe med eldre.

Sunde kom med konkrete råd til kommuner og fylkeskommuner som fremover må styrke arbeidet med sikkerhet og beredskap.

- Jo flere sårbarheter dere kan lukke, jo bedre blir beredskapen. I tillegg må vi evne å kommunisere alvoret i det helhetlige trusselbildet. Vi må lagre det mest nødvendige slik at det holder i mer enn tre dager, vi må være mentalt robuste, og vi må bygge en dypere beredskapskompetanse, sa Sunde.

Lenkeblokk Icon Alle presentasjonene fra KS Viken høstkonferanse ligger her

Kommer til å ramme lokalt

Ingjerd Schou, medlem av Stortingets utenriks og forsvarskomité, er politikeren på tinget med lengst fartstid. Hun understreket at nasjonale kriser kommer til å ramme lokalt.

- Det vil handle om skole og helse når vi sier at trusselbildet er endret og at sikkerheten må styrkes ytterligere, sa Schou.

Ordfører Solveig Vestenfor i Ål kommune fikk nylig kjenne på konsekvensene av ekstremvær Hans. Kommunen var flere dager uten mobil og bredbåndtilgangen og har etter hendelsen fått flere svakheter.

- Blant annet hadde vi for liten informasjon om hvor fibrene var lagt. Det jobber vi med nå, sa Vestenfor som også snakket om det umettelige behovet for informasjon i kriser og hvor lurt det er at staben tar en debrief i etterkant av hendelser for å bearbeide.

Unge må med i beredskapsarbeid

Ine Nyhus Solli, fra ungdommens beredskapsråd i Innlandet kom også med sine innspill og erfaringer fra beredskapsarbeidet. Hun kommed en oppfordring om å ta mer hensyn til barn og unge i beredskapsarbeidet, at unge er en ubrukt ressurs og hvordan unge ser på beredskap og samfunnsikkerhetsarbeidet på bakgrunn av uroligheter i verden, slik som ekstremvær, krig og pandemi.


Panelsamtale med medlem av utenriks og forsvarskomiteen på Stortinget, Ingjerd Schou,  Ine Nyhus Solli fra Ungdommens beredskapsråd i Innlandet, ordfører i Ål kommune Solveig Vestenfor, Harald Sunde som er leder av Totalberedskapskommisjonen og Valgerd Svarstad Haugland, statsforvalter i Viken. Samtalen ble ledet av kommunikasjonsrådgiver i KS, Anette Hansen

Panelet ble utfordret på viktigheten av samvirke. Sektoriseringen og manglende samhandling mellom de ulike aktørene er en stor utfordring. Og ikke minst hvordan skal beredskapen håndteres og organisering når Viken splittes opp? hva skjer med Statsforvalterembedet i denne sammenhengen?

- Når Viken splitter opp kan det blir krevende å lage ny beredskapsstruktur. Jeg håper vi beholder den beredskapsstaben vi har, sa Svarstad Haugland.

Svarstad Haugland fikk støtte av Ingjerd Schou som understreket viktigheten av en samlet beredskapsledelse.

- Det å ikke ha en samlet ledelse for beredskapsarbeidet, det er svært uheldig. Dere må trygge statsforvalteren på at sikkerhets- og beredskapsstaben er samlet, sa Ingjerd Schou.

Viktig møteplass

Høstkonferansen er en av årets viktigste møteplasser for folkevalgte og ledere i Viken.

- Det er spesielt viktig å treffes i år, siden det er mange nye folkevalgte i regionen. Det er også siste høstkonferanse for KS Viken før fylkesmøtene i nye Akershus, Buskerud og Østfold skal konstituere seg, sier regiondirektør i Viken, Bjørn Sjøvold.

Andre temaer på årets høstkonferanse var nødvendig omstilling i kommuner og fylkeskommuner
politiske prioriteringer fremover og et første oppspill til tariffoppgjøret 2024.