Publisert: 21.01.2025
- Kommunesektoren står i en svært krevende økonomisk situasjon. De budsjettgrep som regjeringen har tatt, bidrar til å bedre situasjonen, men det er ikke nok. Det er også behov for å ta grep for å redusere statens detaljstyring av kommunene, sa styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen under konsultasjonsmøtet med digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.
Møtet startet med signering av ny signering samarbeidsavtale om innovasjon i offentlig sektor og oppfølgingen av bærekraftsagendaen.
Fra KS møtte følgende politiske deltakere: Gunn Marit Helgesen, Aud Hove, Odd Stangeland og Petter Sortland.
Dokumentasjonskrav oppleves belastende
Statsforvalternes tilsyn og klagesaksbehandling er en viktig del av det samlede styringstrykket. Selv om tilsynspraksis har blitt bedre sier kommunene at veiledning fortsatt er et bedre virkemiddel for å sikre gode tjenester, basert på lokale forhold og behov. Dokumentasjonskravet oppleves fortsatt som en betydelig belastning.
KS oppfordrer Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD) til, sammen med Kommunal- og distriktsdepartementet, å invitere oss til et samarbeid om hvordan få til en bedre prioritering av tilsynsbehov på tvers av sektorer, og dermed også faktisk reduksjon av omfanget. KS mener at et viktig mål er å dreie ressursbruken over mot økt veiledning og støtte.
Ønsker samarbeid for å utvikle nasjonale virkemidler
Nasjonale virkemidler for innovasjon i offentlig sektor har over tid blitt svekket, snarere enn forsterket. I møte med alvorlige og komplekse samfunnsutfordringer er behovet for omstilling og nye løsninger større enn noen gang.
- Vi ønsker et samarbeid med regjeringen ved DFD for å utvikle nasjonale virkemidler for innovasjon for å møte utfordringene for vår sektor. 8 av 10 kommunale ledere oppgir i det nye fremlagte innovasjonsbarometeret at de arbeider målrettet med innovasjon. Samtidig savnes virkemidler som kan stimulere arbeidet – når driften er presset er det krevende å drive omfattende endringsprosesser, sa Helgesen.
For å få til dette, kreves det investering i innovasjon og forskning for kommunal sektor i et annet omfang enn nå. Som en start vil vi peke pål viktige momenter, blant annet: lov- og regelverksendringer som muliggjør radikal innovasjon, kommunesektoren må være en eksplisitt del av forskningssystemet og forsknings- og innovasjonsvirkemidler må kobles til viktige samfunnsutfordringer.
KS vil involveres tidlig i digitaliseringstiltak
- Vi har et godt samarbeid om digitalisering i offentlig sektor – noe den nye digitaliseringsstrategien er et bevis på. Og det er helt avgjørende. For potensialet til digitalisering er enormt, men truslene er også store, sa Gunn Marit Helgesen.
KS ønsker at kommunal sektor må involveres tidlig og få anledning til å delta aktivt i selve prioriteringsprosessene av digitaliseringstiltak. Det vil igjen sikre at vi prioriterer de digitaliseringstiltakene som gir størst samfunnsnytte der de fleste tjenestene faktisk skal leveres – i kommunene. Vi foreslår at det 2. konsultasjonsmøtet for digitalisering, som skjer før sommeren og er på tvers av departementer, kan være en slik arena.
Deltakelse fra kommunal sektor i statlige prosjekter gir styrket gjennomføringskraft – men også kommunenes innsats og bidrag må finansieres.
- En forutsetning for å lykkes med digitalisering er at man har tilstrekkelig kompetanse og kapasitet. Det er ikke tilfelle i dag for kommunal sektor. Som vi ga uttrykk for i Regjeringens digitaliseringsforum i fjor høst, ønsker vi et bredt samarbeid om et felles kompetanseløft. KS bidrar gjerne i diskusjonene om hvordan dette kan gjøres. Og en mulighet er å etablere en egen arbeidsgruppe som kan legge fram et forslag i neste konsultasjonsmøte om digitalisering.
Økt motstandskraft er viktig for sektoren
Kommunal sektor har behov for å styrke sin digitale motstandskraft i møte med et skjerpet trusselbilde. KS ønsker at departementet deltar i felles tiltak for å sikre trygg digitalisering, blant annet gjennom SkoleSec og beredskapsøvelser og skjønnsmidler til ytterligere felles tiltak i sektoren som sektoren selv styrer og gjennomfører.
- Fortsettelse av vellykkede prosjekter er viktig, slik som SkoleSec. SkoleSec har gitt fylkeskommuner og kommuner gode verktøy for å bruke Google i undervisningen på en trygg måte, og unngå at elevenes personopplysninger blir brukt til kommersielle formål. Øke digital motstandskraft i kommunal sektor er viktig for hele offentlig sektor, sa Helgesen.
- Kommunene må kunne levere kritiske tjenester selv under et skjerpet trusselbilde. Vi ser at 80 prosent av digitale angrep kunne vært forhindret ved grunnleggende sikkerhetstiltak. For å lykkes trengs felles løft i kompetanse, kapasitet og økonomiske rammer.