Publisert: 02.12.2024
I konsultasjonsmøtet med Klima- og miljødepartementet sto nok en gang vann og avløp (VA-sektoren) på programmet.
Det er betydelige utfordringer med å få ned etterslepet på nødvendige investeringer i VA-sektoren, som er anslått til 330 milliarder, til tross for at det er gjennomført store investeringer de senere årene for god vannforsyning og avløpshåndtering i kommunene. Høye byggekostnader og renter forsterker utfordringene.
Mange renseanlegg må oppgraderes for å overholde dagens krav. Samtidig har EU vedtatt et revidert avløpsdirektiv. Direktivet innebærer et utvidet virkeområde (flere tettsteder og renseanlegg omfattes) og strengere rensekrav. Utgangspunktet i VA-ektoren er selvkostprinsippet og et kommunalt finansieringsansvar. Slik direktivet er utformet vil det medføre betydelige investeringsbehov og økte kostnader for kommunene som må dekkes inn gjennom avløpsgebyrene. Det blir desto viktigere at handlingsrommet innenfor direktivet, til å kunne avveie miljønytte mot kostnader for innbyggerne ved beslutning om investeringer, faktisk benyttes.
Konsekvensene av revidert avløpsdirektiv for kommunene er mangelfullt utredet og det er ikke mulig å fastslå de totale merkostnadene for våre medlemmer i forhold til det gjeldende avløpsdirektivet. Det er derfor viktig at de helhetlige praktiske og økonomiske konsekvensene utredes nærmere. Det må være staten som er ansvarlig for å gjennomføre en slik utredning og ikke interesseorganisasjoner eller hver enkelt kommune.
KS mener imidlertid allerede å kunne se at revidert direktiv vil ramme norske kommuner og innbyggere hardt, og at norsk lovgivning står i fare for å gjøre virkningen hardere enn nødvendig. I tillegg minner KS om at det mangler kompetanse, kapital og kapasitet til å gjennomføre de investeringene som skal til. Dette er ikke noe kommunene kan løse alene.
Leverandørutviklingsprogrammet LUP (KS, NHO, Innovasjon Norge, Forskningsrådet) og Norsk Vann har iverksatt initiativet «Fremtidens renseanlegg» i 2023. Initiativet inkluderer 22 kommuner, som alle har sluttresipient Oslofjorden. Dette initiativet har mottatt noe støtte fra Miljødirektoratet, men det er behov for kraftigere virkemidler gitt størrelsen på disse prosessene. På sikt skal disse prosjektene kunne dele erfaring med resten av Kommune-Norge.
Landsstyret i KS ba tidligere i år regjeringen om å sørge for:
- Statlige tilskudd som investeringstilskudd og rentekompensasjon. Ordningen bør stimulere til samarbeid på tvers av kommunegrenser og omfatte allerede gjennomførte investeringer.
- Forlenget avskrivingstid på større VA-investeringer. Det vil fordele kostnadene over flere generasjoner og jevne ut gebyrene over tid.
Andre saker KS tok opp med KLD
- Redusert statlig styring med kommunesektoren.
- Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag.
- Kommunesektorens rolle i arbeidet med klimaomstilling.
Du kan lese mer om disse sakene på lenkene over.