Publisert: 21.11.2024
KS ønsker også mer midler til å satse på forebyggende tiltak generelt og mot barne- og ungdomskriminalitet
Målet er best mulig tjenester for våre barn og unge. Saken ble tatt opp med barne- og familieminister Kjersti Toppe for å peke på betydningen av å sikre kommunene mulighet til å legge til rette for og utvikle mer helhetlige tjenester og tiltak.
I høstens faste konsultasjonsmøte med Barne- og familiedepartementet (BFD) stilte KS med følgende politiske delegasjon: Gunn Marit Helgesen, Odd Stangeland, Aud Hove, Andreas Vollsund, Per Sverre Kvinlaug, Julianne Ferskaug (sosialbyråd i Oslo) og kommunedirektører Camilla Dunsæd (Kristiansand).
Ønsker fleksibilitet i bemanningskravene
KS stilte spørsmål om hvordan departementet ligger an med tanke på å redusere statlig detaljstyring i tråd med regjeringens ambisjoner, og pekte på konkrete forslag.
- KS er positive til BFDs høringsforslag om å lempe på masterkravet for barnevernet. Det vil lette rekrutteringen for mange barnevernstjenester som allerede i dag har utfordringer. I DFØs nylig lanserte rapport om bemanningskrav i kommunal sektor, pekes det nettopp på behov for mer fleksibilitet i bemanningskravene fra staten for å dekke lokale rekrutteringsbehov, sa Gunn Marit Helgesen.
- Vi støtter alle behovet for bedre kompetanse i tjenesten, men dette må kunne ivaretas på flere måter enn ved et masterkrav. En del har uttalt seg kritisk til å endre masterkravet i høringen, men det er typisk utfra ønsker om en idealsituasjon som er veldig langt fra virkeligheten i mange av kommunene som har stor mangel på fagfolk.
KS ønsker også mer midler til å satse på forebyggende tiltak generelt og mot barne- og ungdomskriminalitet, i form av rammefinansiering eller programfinansiering med større potter fremfor mange ulike småtilskudd. - Vi har tatt opp dette tidligere, og har klare forventninger om at dette følges opp i Stortingsmeldingen om sosial utjevning, sa Helgesen.
Status for målrettede samfunnsoppdrag må avklares
KS tok opp saken fordi kommunene trenger en tydelig avklaring og forutsigbarhet rundt regjeringens ambisjoner med det målrettede samfunnsoppdraget.
Regjeringen har lansert et målrettet samfunnsoppdrag for å inkludere barn og unge i utdanning, arbeids- og samfunnsliv. Kommunesektoren og KS jobber også kontinuerlig med inkludering, både gjennom løpende utviklingsarbeid og gjennom Partnerskap for radikal innovasjon, der ungt utenforskap er et hovedtema.
-For å realisere det målrettede samfunnsoppdraget, trenger kommunene en avklaring når det gjelder mål, organisering og finansiering. Dette må konkretiseres av regjeringen, sa Gunn Marit Helgesen. - Kommunal sektor er motivert for å delta i samfunnsoppdraget, men etterspør videre fremdrift i arbeidet.
Departementet signaliserte at en konklusjon ikke er så langt unna.
Bedre tjenester gjennom mer forutsigbarhet og økte rammebevilgninger
KS tok også opp Barnevernreformen og fordelingseffekter med statsråden. Saken ble tatt opp fordi den kritiske situasjonen i kommuneøkonomien rammer alle kommunale tjenester, også barnevernet.
-KS spilte inn på fjorårets møte et behov for å se nærmere på kostnadsutvikling og fordeling mellom kommunene for å sikre at kommunene er satt i stand til å ta sitt ansvar i tråd med reformen. Kommunene melder om store utfordringer med å finansiere forebyggende tiltak, når høyere egenandeler også skal dekkes og kommunene er i en presset økonomisk situasjon, sa Gunn Marit Helgesen.
Det viktigste for å styrke kommunenes mulighet for å lykkes med reformens mål om å styrke både det forebyggende arbeidet og kvaliteten i barnevernet, er bedre kommuneøkonomi gjennom økte rammebevilgninger. Dette vil bidra til å dekke behov både i ulike forebyggende tjenester og i barnevernet.
KS pekte samtidig på behovet for styrke grunnkapasiteten i statlige spesialiserte tiltak for å sikre den statlige bistandsplikten ovenfor kommunene. Det er videre behov for en snarlig avklaring for ansvaret for merkostnadene i kommunene ved brudd på bistandsplikten fra statens side.