Det var ett av budskapene fra KS i konsultasjonsmøtet med landbruksdepartementet.

- Det kan være vanskelig for en kommune å sette enkelte landbrukssaker på dagsorden når det er krevende økonomiske tider.  Når det i tillegg blir mange lovpålagte oppgaver med krav til dokumentasjon og rapportering, må kommuner prioritere hardt.  Det kan være klokt å se på om det finnes områder innenfor jord- og landbrukspolitikken som kan forenkles slik at det blir mindre byråkrati, sa styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Dårlig kommuneøkonomi slår også uheldig ut for tilgangen på veterinærer i distrikts-kommuner, påpekte KS. Her er problemet at veterinærenes forhandlingsposisjon overfor sårbare distriktskommuner har styrket seg, mens kommuneøkonomien blir stadig mer presset.

Lokal mat og drikke

Innkjøpsordninger og tiltak for å øke omsetningen av lokal mat og drikke var også tema da politisk ledelse i KS møtte landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp)

- KS ønsker å legge bedre til rette for lokale og regionale leverandører. Det har ikke bare en distriktspolitisk og landbrukspolitisk dimensjon, det inngår også som et element i nasjonal beredskap, sa Helgesen.

KS mener det er viktig å styrke kapasitet og kompetanse i innkjøpsmiljøer, forenkle regelverk og videreutvikle veiledning i tiden som kommer.

- Vi ser at direktoratet for forvaltning og økonomi jobber med veiledning etter innspill fra Riksrevisjonen, men fortsatt er det nok slik at mye oppleves som komplekst og utfordrende blant våre medlemmer, sa Helgesen.

Areal- og naturregnskap

Arbeidet med å legge til rette for et godt digitalt areal- og naturregnskap i kommunal planlegging ble også tatt opp i konsultasjonsmøtet. KS mener blant annet det trengs utvikling av bedre data, for eksempel for naurmangfold i skog. KS jobber dessuten for at heldekkende og kartfestede data om natur presenteres på brukervennlig vis i den felles plattformen som kommunene er vant til å hente ned data fra, GeoNorge.

- Vi trenger en langsiktig og stabil satsing når det gjelder å få til gang til bedre data. De 50 millionene som regjeringen har foreslått til utvikling av naturdata er positivt. Det må imidlertid følges opp over tid, og suppleres med oppfølging og samarbeid fra flere direktorat, slik som Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og Landbruksdirektoratet , sa Helgesen.