Publisert: 24.01.2022
Det er svært viktig for kommunene å rekruttere sykepleiere, og praksisplasser er en av de viktigste rekrutteringskanalene
I regjeringens tilleggsbudsjett for 2022 ble det vedtatt å etablere 500 nye studieplasser i sykepleierutdanningen fra høsten av. De trenger praksisplasser, også i kommunene.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe tok opp behovet for flere praksisplasser på konsultasjonsmøtet med KS før jul, og temaet ble fulgt opp på dagens møte.
I Hurdalsplattformen sier regjeringen at den vil gi kommuner og helseforetak plikt til å stille med praksisplasser.
KS’ styreleder Gunn Marit Helgesen tok på møtet til orde for at en samarbeidsavtale er mer fruktbart enn en lovpålagt plikt.
– Det er svært viktig for kommunene å rekruttere sykepleiere, og praksisplasser er en av de viktigste rekrutteringskanalene. Derfor vil de ha sterk egeninteresse av å delta i et partnerskap med stat og UH-sektor om å styrke både kapasitet og kvalitet i praksisveiledningen, sa Helgesen på møtet.
KS skal ha videre dialog med Kunnskapsdepartementet om dette. Helse- og omsorgsdepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet er også involvert.
Krevende å rekruttere sykepleiere
I KS’ arbeidsgivermonitor trekker kommunene fram at sykepleiere er den kompetansen det er aller mest krevende å rekruttere.
KS samarbeider med staten og arbeidstakerorganisasjonene i flere prosjekter for å rekruttere, beholde og utvikle helsepersonell. I prosjektet Jobbvinner er det viktigste målet å gjøre praksisperioden bedre. Det er nettopp kommet en ny veileder om dette.
Å øke kapasiteten på praksisplasser krever flere typer innsats, påpekte Helgesen på møtet.
– Det må blant annet utvikles desentraliserte og fleksible utdanningstilbud i samarbeid med kommunene, slik at studentene er nær praksisplasser også i utkantkommuner. Og det må komme økonomiske virkemidler, sa hun.
Desentralisert høyere utdanning er også et av punktene i Hurdalsplattformen.