Les mer
-
Ny rapport om godtgjøring
KS har sittet i et utvalg som har utredet felles prinsipper for godtgjøring til politikere. Rapporten er overbrakt Stortinget ved stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.
-
Høringssvar om midlertidige unntak fra kommuneloven og lov om interkommunale selskaper
Kommunal- og moderniseringsdepartementet foreslår en utvidet adgang til å gjennomføre lukket møte i folkevalgte organer som fjernmøte. KS stiller seg positive til denne lovendringen som en midlertidig ordning.
-
Ordførar og varaordførar kan veljast skriftleg
KS Advokatene har blitt kontakta av ei rekkje kommunar med spørsmål om det ikkje lenger er gyldig framgangsmåte å velja ordførar og varaordførar etter skriftleg avrøysting. Advokatane konkluderer her med at val på denne måten framleis er gyldig.
-
Nye regler må tas i bruk
Ny kommunelov styrker det kommunale selvstyret, men våger kommunene å ta reglene i bruk? Den nye kommuneloven styrker rettsvernet til det kommunale selvstyret. Men dersom reglene skal virke etter hensikten, må de også tas i bruk.
-
Kurs om ny kommunelov
Høsten 2019 trer den nye kommuneloven i kraft. KS og Kommunal- og moderniseringsdepartementet inviterte våren 2019 bl.a folkevalgte og administrative ledere i kommuner og fylkeskommuner til dagskurs om endringene. Se opptak av alle innleggene her.
-
Kommunelovens økonomibestemmelser
Den nye kommuneloven legger sterkere vekt på langsiktig økonomisk handlefrihet, der finansielle måltall er et av verktøyene.
-
Kommuneloven om statlig kontroll og tilsyn
Det kommunale selvstyret styrkes overfor tilsynsmyndighetene, og som styrker fylkesmannens oppgave med å samordne statlig tilsyn.
-
Kommuneloven om folkevalgte
Den nye kommuneloven styrker det kollegiale folkevalgte lederskapet.
-
Kommuneloven om innbyggerdeltakelse
Kommuneloven skal legge til rette for det lokale folkestyret og et sterkt og representativt lokaldemokrati med aktiv innbyggerdeltakelse.
-
Kommunesektorens viktigste lov
Det har vært en lang vei frem til den nye kommuneloven ble vedtatt i Stortinget i juni 2018. KS har deltatt aktivt i lovarbeidet siden 2013.
-
Kommunelovens formål
Kommuneloven skal fremme det kommunale og fylkeskommunale selvstyret og legge nødvendige rammer for det. Det står i lovens formålparagraf.
-
Ny kommunelov vedtatt i Stortinget
Stortinget har vedtatt en kommunelov som styrker det kommunale selvstyret og den folkevalgte styringen av kommunen.
-
Innstilling om ny kommunelov klar
- KS er glad for at en enstemmig komité mener lovforslaget vil bidra til å styrke det lokale selvstyret og gjøre folkestyret til en viktig del av vår demokratiske styringsform, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
-
Mer – eller mer effekt av – egenkontroll og internkontroll?
Fredag 16. mars la Regjeringen fram forslag til ny kommunelov, 26 år siden forrige gang et forslag til kommunelov ble lagt fram.
-
Stortingshøring om ny kommunelov
KS mener forslaget til ny kommunelov vil bidra til gjøre kommuneloven enklere, mer tilgjengelig og mer betydningsfull. I høringen i Stortinget ga KS tilslutning til lovforslagene som styrker det kommunale selvstyret.
-
Stortingshøring om ny kommunelov
KS mener forslaget til ny kommunelov vil bidra til gjøre kommuneloven enklere, mer tilgjengelig og mer betydningsfull. I høringen i Stortinget ga KS tilslutning til lovforslagene som styrker det kommunale selvstyret.
-
En kommunelov for styrket selvstyre og folkestyre
KS er fornøyd med at forslaget til ny kommunelov styrker det kommunale selvstyre. Det er kommuner og fylkeskommuner som kjenner innbyggerne best.