Les mer
-
Uke 46: Lavere prisvekst – økte investeringer
Prisveksten gikk klart ned i oktober, men er fremdeles over målet. De samlede investeringene i olje, industri og kraftforsyning ligger an til å øke klart i år, men mere moderat neste år. Igangsettingen peker fortsatt nedover for boliginvesteringene.
-
Ukens makrotall
Daglig kommer ny statistikk og analyser fra markedet som kaster lys over den seneste utviklingen i norsk økonomi og utsiktene framover. Hver uke kommenterer Torbjørn Eika den viktigste utviklingen i makroøkonomien.
-
Uke 45: Økte boligpriser
Boligprisene økte litt i oktober. Antall ledige stillinger økte noe i 3. kvartal, men er vesentlig lavere enn i 3. kvartal i fjor. Ingen overraskelse at Norges Bank holdt styringsrenta uendret, mens andre sentralbanker har satt renta ned.
-
Alt er ikke rente, Dørum
NHOs sjeføkonom Øystein Dørum mener at fem milliarder kroner ekstrabevilgning til kommunesektoren for 2024 og 2025 er uheldig fordi han mener rentenivået kan bli påvirket. Rentenivået er imidlertid ikke det eneste myndighetene bør bry seg om.
-
Uke 44: Lite futt i husholdningene
Verken varehandelsindeksen eller gjeldsveksten i september tyder på noe oppsving i privat konsum. NAV-ledigheten var uendret fra september. Arbeidsledigheten i alle østlandsfylkene utenom Innlandet er klart høyere enn i resten av landet utenom Finnmark.
-
Uke 43: Uendret arbeidsledighet
Arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) for september viser at arbeidsledigheten holder seg på 4,0 prosent. Sysselsetting og arbeidsstyrke beveger seg i takt med befolkningen i arbeidsdyktig alder. Den kortsiktige arbeidsinnvandringen kan ha stabilisert seg.
-
Uke 42: Økte byggekostnader og igangsetting
Byggekostnadene økte litt i september. Det gjorde også igangsetting både av boliger og andre bygg, men fra lave nivåer. Oljefondet økte kraftig gjennom uka og er på nytt rekordhøyt nivå.
-
Uke 41: Svakt ekspansivt statsbudsjett og lav prisvekst
Forslaget til statsbudsjett er anslått å øke fastlands-BNP med 0,2 prosent. Prognosene for produksjonen fremstår som litt optimistiske, mens arbeidsmarkedsanslagene virker realistiske. Den underliggende prisveksten gikk ned i september.
-
Uke 40: Mens vi ventet på statsbudsjettet
Boligprisene økte 0,4 prosent i september. Oljefondet satte ny rekord tidlig i uka, og oljeprisen tok seg opp. Ventetiden på Statsbudsjettet forkortes av bevisste lekkasjer fra budsjettet, men nå også på grunn av menneskelig feil.
-
Videreføring og endring av utlånsforskriften
Vi viser til høringsbrev av 23. august 2024 der det inviteres til å komme med merknader til Finanstilsynets forslag om videreføring og endring av utlånsforskriften.
-
Uke 39: Økt gjeldsvekst – stabil AKU-ledighet
Gjeldsveksten i bedrifter og husholdninger er lav, men øker, mens den i kommunesektoren er meget høy og går litt ned. AKU-ledigheten har siste halvår ligget stabilt på gjennomsnittsnivået mellom finanskrisen og pandemien. Varekonsumet økte i august.
-
Kommentarer fra KS til Meld. St. 31 (2023-2024) Perspektivmeldingen 2024
Perspektivmeldingen 2024 (PM24) er regjeringens analyse av de langsiktige samfunnsutfordringene. Den grunnleggende oppgaven er å sikre trygghet for befolkningen.
-
Uke 38: Norges Bank venter litt lavere inflasjon
Norges Banks inflasjonsanslag for i år og neste år er nedjustert, men det ligger ikke an til noen rentenedgang i år. Gjennom 2025-27 kan renta gå ned med opptil 2,0 prosentpoeng. Som årsgjennomsnitt blir rentenedgangen fra 2024 til 2025 neppe veldig stor.
-
Uke 37: Lavere prisvekst
Inflasjonen i august var 2,6 prosent, 0,2 prosentpoeng lavere enn i juli. Den reelle underliggende inflasjonen steg imidlertid litt. SSBs nye prognoser viser en KPI-vekst på 3,4 prosent i år. Byggekostnadsindeksen falt i august med 0,1 prosentpoeng.
-
Uke 36: Høyt sykefravær
Sykefraværet økte i 2. kvartal, og det legemeldte sykefraværet lå klart høyere enn gjennomsnittet siste fem år før pandemien. Utenforskapet økte fra 2022 til 2023 for både de i arbeidsdyktig alder og unge, men var fortsatt lavere enn før pandemien.
-
Uke 35: Stabil ledighet - normal eller lav?
AKU-ledigheten har vært undret på et «normal-nivå» i fem måneder. Tendensen til økning i NAVs registrerte ledighet stoppet opp i august og snudde til en liten nedgang. Nivået på NAV-ledigheten er klart lavere enn tiåret før pandemien.
-
Uke 34: Svak BNP-vekst
Det er lite futt i produksjonen i fastlandsøkonomien, men produktiviteten tok seg opp i 2. kvartal. Det var også et omslag til vekst i privat konsum, mens boliginvesteringene fortsatte nedgangen. Befolkningsveksten gikk litt ned i 2. kvartal.
-
Uke 33: Utsikter til økte investeringer
Det ligger an til høyere investeringer i olje, industri og kraftforsyning samlet i 2024 og 2025. Dette bygger opp under anslag om at aktivitetsveksten vil ta seg opp framover, noe som forsterkes av antydninger om omslag til vekst i igangsetting av bygg.
-
Uke 32: Store markedsbevegelser – lav prisvekst
Verdens børser falt kraftig mandag, men oljefondets verdifall ble bremset av en kraftig kronesvekkelse. Svekkelsen ble reversert og etter hvert snudd til styrking. KPI-veksten økte litt i juli til 2,8 prosent, mens den underliggende inflasjonen falt.
-
Uke 31: Litt flere ledige og høyere gjeldsvekst
Arbeidsledigheten fortsetter å øke, men nivået er fremdeles lavt. Utviklingen kan henge sammen med økt produktivitet eller arbeidstilbud, og trenger ikke være en indikasjon på svak produksjonsutvikling. Økt gjeldsvekst kan peke mot oppsving i aktiviteten.