For Helsedirektoratet betyr dette blant annet å se på hvordan retningslinjer, veiledere, rundskriv og andre typer faglige råd møter kommunenes behov. 

I KS' politiske prioriteringer for 2024-27 er det understreket at kommuner og fylkeskommuner forventer at nasjonale myndigheter "reduserer omfang og detaljeringsgrad i retningslinjer og veiledere, og vrir innsatsen til å støtte de ulike behov som kommunene har".

Med dette som bakteppe har Helsedirektoratet og KS innledet et samarbeidsprosjekt med det formålet å tilpasse direktoratets faglige støtte bedre til kommunens behov.

Høsten 2024 gjennomfører prosjektet undersøkelser med sikte på å få et felles kunnskapsgrunnlag. Undersøkelsene skal identifisere hvilken form for støtte kommunene har behov for i sitt arbeid, og hvordan Helsedirektoratets veiledere og retningslinjer bør innrettes for å svare ut behovet.

Målet er veiledningsmateriell som bidrar til å sikre forsvarlige tjenester samtidig som kommunenes handlingsrom synliggjøres.

Kunnskapsgrunnlaget som fremkommer gjennom undersøkelsene høsten 2024, vil danne grunnlag for konkrete forslag til tiltak for å nå prosjektets mål.