Dette betyr også at arbeidstakere i KS-tariffområde ikke har rett til erstatning ved yrkesskade etter Hovedtariffavtalen kapittel 1 § 11.

En sykehuslege jobbet hjemme under en helgevakt. På søndagen hadde hun en arbeidsøkt på formiddagen og skulle inn på jobb på sykehuset etter matpausen. I pausen gikk hun ut i hagen for å spise. På vei ut snublet hun, skadet foten og fikk en varig skade. NAV og Trygderetten avslo legens krav om å få godkjent skaden som yrkesskade. Hun fikk imidlertid medhold av lagmannsretten, men Staten anket til Høyesterett.

Folketrygdloven kapittel 13 gir visse særfordeler ut over folketrygdens ordinære ytelser dersom en arbeidstaker blir utsatt for en yrkesskade. Etter loven gjelder dette for yrkesskader «som oppstår mens arbeidstaker er i arbeid på arbeidsstedet i arbeidstiden». Under utførelse av arbeid på hjemmekontor er arbeidstakere yrkesskadedekket. Da ansees arbeidsstedet midlertidig å være flyttet dit arbeidet pågår. Begrepet «i arbeid» innebærer etter sin ordlyd at ulykken må inntre mens arbeidet utføres.

Men, når arbeidet utføres på det ordinære arbeidsstedet, skjer det en mer romslig vurdering. Da omfattes også ulykker som skjer i spise- og hvilepauser, under bedriftslegebesøk, trimaktiviteter og lignende. Skader som oppstår under private gjøremål, faller normalt utenfor dekningen. Spørsmålet for Høyesterett var om denne romslige vurderingen av kravet om tilknytning til arbeidet også skal gjøres når arbeidstaker har pause fra arbeidet i eget hjem.

Høyesterett pekte på at det er noen særtrekk ved hjemmekontorsituasjonen som er ulik den hvor arbeidet utføres på det ordinære arbeidsstedet. Hjemmet er et sted arbeidstaker oppholder seg også ellers når arbeidet ikke utføres. Der finnes det mye av rent privat karakter – innretninger, eiendeler, familie, husdyr og annet - som kan forårsake ulykke. Private sysler og arbeidsoppgaver blir gjerne utført om hverandre i hjemmet.

Ut fra disse særtrekkene og at det ikke forelå sterke holdepunkter i trygdepraksis, formålsbetraktninger eller forarbeider for at den romslige vurderingen også skal gjøres under pauser på hjemmekontor, kom tre av dommerne i Høyesterett til at arbeidstakere på hjemmekontor ikke er yrkesskadedekket under pauser. To dommere var uenige og mente at arbeidstakere også var yrkesskadedekket under pauser på hjemmekontor.

Grunnvilkåret for rett til yrkesskadeerstatning for arbeidstakere i KS-tariffområde er at NAV treffer et vedtak om yrkesskade. Etter denne dommen vil NAV forholde seg til Høyesteretts flertall og avslå yrkesskadedekning for skader som oppstår under pauser på hjemmekontor. Det betyr at arbeidstakere i kommunesektoren ikke vil ha rett til yrkesskadeerstatning etter tariffavtalen når man tar pauser under hjemmekontor.

Dommen ligger på Norges Høyesterett - Dom: HR-2024-1571-A - Lovdata