Denne kommentaren fra styreleder i KS, Gunn Marit Helgsen, ble publisert i Trønder-Avisa 25. september 2024.

I torsdagens leder omtaler Trønder-Avisa presist den krevende situasjonen kommunene nå står i.

«Mange ansatte lokalpolitikere og kommunale ledere sitter nå i en dyp frustrasjon over den økonomiske situasjonen de står i», skriver avisen.

Men Trønder-Avisa misforstår KS’ krav om større handlingsrom og frihet til lokale prioriteringer.

«Helgesen vet selvsagt at stortingspolitikerne nødig vil avvikle politiske tiltak de har innført for å vise handlekraft, så utspillet hennes er i realiteten en beskjed om at overføringene må økes kraftig», skriver Trønder-Avisa.

Er detnoe kommunene trenger i trangere tid, så er det mer frihet. Stortingspolitikerne bør både øke pengepotten og gi kommunene mer frihet for å få mest ut av hver krone og best mulig tjenester for innbyggerne.

Jeg velger faktisk å tro at stortingspolitikerne og regjeringen mener det de sier. Problemet er at de til nå har sagt det riktige, men ikke fulgt opp i reell politikk.

«Trenden vi har sett med økt statlig detaljstyring er ikke løsningen på kommunenes utfordringer med å løse sine oppgaver. Tvert imot er det nødvendig med redusert statlig detaljstyring, mer fleksibilitet og lokalt handlingsrom for å imøtekomme utfordringene framover med strammere økonomiske rammer, strammere arbeidsmarked og andre krevende utfordringer. I tillegg bør kommunenes ulike forutsetninger og konsekvenser for kompetanse og kapasitet ved utforming av statlig politikk vektlegges enda sterkere når staten vurderer bruk av ulike styringsvirkemidler overfor kommunene. Ved nye oppgaver eller krav til kommunene bør staten vurdere særskilt hvilke konsekvenser det vil ha for personellkapasiteten i kommunene».

Avsnittet over er plagiat. Det er hentet fra regjeringens budsjett. Det er så godt sagt at jeg tar meg friheten. Da kommunalminister Erling Sande gjestet Kommunenes Hus i Oslo i mai anerkjente han at dette er en utfordring.

«Det er nok slik uavhengig av regjeringsfarge, så blir resultatet av et offensivt politisk mål nasjonalt ofte omsatt i en regulering overfor kommunene for å nå det målet», sa Sande.

Nå er tiden inne for å sette seg ned og gjøre alvor av lovnadene. Alle bør se at situasjonen krever handling. Regjeringens ordning for forsøk i kommunene er så langt for lite ambisiøst og det går for sakte.

KS kom i høringen til kommuneproposisjonen med en rekke forslag til Stortinget, men dette ble ikke fulgt opp. Vi har foreslått redusert statlig styring og mer frihet til kommunene. Det er ikke bare økonomisk handlingsrom som er avgjørende for å få til omstillingene det nå er behov for. Kommunesektoren trenger større politisk handlingsrom til å finne skreddersydde lokale løsninger, og mindre detaljstyring og øremerking.

Partiene sierde er for dette, men det gjenspeiles ikke i konkret politikk for å gi lokalpolitikerne økt handlingsrom.

Jeg ber Stortinget vise mer tillit til egne lokalpolitikere og redusere den statlige styringen. Politikere som viser mot til å holde fingrene av fatet vil bli takket ute i kommunene, som sliter med å finne handlingsrom.

Og selvsagt har Stortinget anledningen til å gjennomføre KS-krav! De er tross alt landets lovgivende forsamling.

KS ogKommune-Norge setter nå sin lit til at Stortinget innser alvoret i situasjonen. Både økonomisk og ved å slippe kommunene fri fra unødvendig statlig styring.