Publisert: 18.12.2024
Vi har blitt en sammensveiset gjeng som jeg tror kommer til å holde kontakten i mange år fremover!
Thomas er 23 år og tar for tiden en mastergrad i "Public Policy" ved universitetet i Edinburgh i Skottland.
Hvorfor søkte du om å bli ungdomsdelegat?
Jeg søkte om å bli ungdomsdelegat fordi jeg var nysgjerrig på hvordan slike toppmøter, som kongressen i Europarådet, fungerer. Jeg var allerede engasjert i en ungdomsorganisasjon, så det var en gylden mulighet til å videreføre dette engasjementet på et internasjonalt nivå.
- Hva vil du si til de som vurderer å søke?
Jeg vil absolutt oppfordre alle som har vært inne på tanken om å søke til å faktisk gjøre det! Det å være ungdomsdelegat er en flott opplevelse, og du får en unik innsikt i hvordan slike møter og prosesser fungerer på toppnivå. Det kan kanskje virke som at listen for å søke er høy, men i realiteten er det motsatte et faktum! Det er ingen formelle krav om tidligere erfaringer, så om du har en interesse for menneskerettigheter, demokrati eller rettferdige rettsprosesser, så har du god nok grunn til å søke!
Interessert? Søk, da vel!- Hva er Europarådet?
Europarådet er en av de aller eldste multilaterale organisasjonene vi har i Europa. Organisasjonen er eldre enn både NATO og EU. Overordnet jobber institusjonen med å opprettholde og promotere demokrati, menneskerettigheter og rettsstaten i europeiske land.
- Hva er kommunalkongressen og hva slags saker diskuteres?
Europarådet består av flere grener, der kongressen for kommunale og regionale myndigheter er én av flere. Kommunalkongressen, som den også er kjent som, er hovedsakelig et organ for lokalpolitikere å møtes og holde hverandre ansvarlige overfor de bindende avtalene (spesielt charteren for lokalt selvstyre), som alle medlemmene av Europarådet har signert. For øyeblikket er krigen i Ukraina, situasjonen i Georgia og Romania svært aktuelle temaer for Kongressen.
- Hvordan inkluderer de unge?
En annen ting Europarådet er svært opptatt av er ungdomsmedvirkning. For Kommunalkongressen heter programmet "Rejuvenating Politics" og som navnet tilsier, handler dette om å ta hensyn til perspektivet til unge mennesker i lokalsamfunn. Programmet inviterer en delegat fra hvert europeisk land, og vi stiller med full talerett i kongressen, som betyr at ingen legger styring på hva ungdomsdelegatene kan si. Dette er viktig for å opprettholde legitimiteten til programmet, noe Europarådet jobber hardt for å oppnå. Ved siden av å stille opp i de to sesjonene Kommunalkongressen har hvert år, så skal ungdomsdelegatene også starte sitt eget prosjekt som fokuserer på lokalsamfunn og ungdomsengasjement, det er helt opp til den enkelte delegaten hva det er de ønsker å jobbe med!
- Hva var høydepunktene for deg i kongressene?
I høst feiret vi ti år med ungdomsdelegatordningen, så det var satt av en hel del av sesjonen til å presentere flere av prosjektene som har blitt satt i gang av ungdomsdelegater over årene, og for å markere styrken ved å ha oss i Kongressen. I tillegg var det lagt opp til at én av oss i kohorten skulle få være ordstyrer av selve sesjonen mens dette foregikk, noe jeg var heldig nok til å bli utvalg til å gjøre. Dette er første gang i historien en ungdomsdelegat har ledet en del av en sesjon i Europarådet, og det var en utrolig ære å få dette ansvaret. Det var en morsom opplevelse å få være "på den andre siden" av salen, og noe jeg aldri vil glemme!
- Hva var ditt prosjekt?
Mitt prosjekt var å jobbe med ungdom i mer rurale områder av Norge. Formålet var å skape dialog om demokrati og menneskerettigheter, viktigheten av ungdomsmedvirkning og ikke minst betydningen av Kommunalkongressen i alt dette. Jeg besøkte klasserom og informerte om Europarådet generelt og Kommunalkongressen spesielt, men jeg passet også på å legge opp til aktivt engasjement fra deltakerne.
- Hvilke saker er de viktigste for dere unge i denne kongressen?
Siden vi har ungdomsdelegater fra hele Europa så er det en svært mangfoldig gruppe. Vi er alle opptatt av forskjellige ting som har innvirkning på våre lokalsamfunn. Jeg tror en av de tingene jeg fant mest givende var å høre hva andre delegater var opptatt av i sine lokalsamfunn, og se hvordan dette var forskjellig fra min egen erfaring. For eksempel var delegaten fra Portugal og Spania svært engasjerte da vi jobbet med retten til tilgang på vann i rurale områder, fordi der de bor er ikke dette den samme selvfølgen som der jeg bor. Ungdomsdelegaten fra Ukraina snakket om hvordan hun var opptatt av at barn og unge fra hjemstedet hennes skulle få tilgang på en skolegang og en trygg hverdag, noe krigen har snudd opp ned for deres lokalsamfunn. Og kollegaen min fra Tyrkia var opptatt av at kvinner skal få ytre seg slik de vil, uten å oppleve negative sosiale konsekvenser.
Alle ungdomsdelegatene i Europarådets kommunalkongress står samlet. Foto: Europarådet
- Hvordan er samarbeidet med de nasjonale delegasjonene?
Samarbeidet med de nasjonale delegasjonene varierer svært fra land til land, og det er dessverre fortsatt flere delegasjoner som ikke tar betydningen av en ungdomsdelegat på alvor. Dette var heldigvis ikke opplevelsen jeg satt igjen med, da den norske delegasjonen så på det som helt naturlig å inkludere med i arbeidet og forberedelsene til sesjonen. Jeg ble også invitert med til middag med ambassadøren i den norske residensen, noe som var en svært hyggelig opplevelse!
- Hvor mye kontakt har du hatt med de andre ungdomsdelegatene?
Vi har blitt en sammensveiset gjeng som jeg tror kommer til å holde kontakten i mange år fremover! Personlig kom jeg veldig godt overens med de andre delegatene, og jeg har fått venner for livet gjennom dette programmet!
- Hva er veien videre for din del, og hva tar du med deg av erfaringer som ungdomsdelegat i Europarådets kommunalkongress?
Planen min videre blir å fortsette engasjementet mitt. Jeg jobber for øyeblikket mot en MSc i Public Policy, og jeg ønsker på sikt å jobbe med enten bi- eller multilaterale forhold til Norge. Europarådets Kommunalkongress har for min del vært en uvurderlig og unik opplevelse som kun har styrket mitt engasjement for prinsippene institusjonen ønsker å promotere.