Publisert: 26.01.2018
Skal vi lykkes må vi lære oss språket. Vi må inkludere oss. Det er vår «jobb» når vi får denne fantastiske muligheten i et nytt land.
I alle årene som har gått har han jobbet iherdig og har nå blitt en suksessfull butikksjef på Vormsund i en butikk som øker omsetningen årlig. Nøkkelen til suksessfull integrering er, ifølge ham selv, enkel og klar:
- Vi må inkludere oss når vi kommer til et nytt land. Det er vår jobb. Da gjelder det å lære seg språket raskest mulig og tilpasse seg kulturen, sier Ali.
Veien frem til butikksjefjobb på Vormsund har vært lang, tøff og kronglete, og på veien er han også blitt fosterfar for sine tre brødre på 19, 17 og 14 år som kom fra Afghanistan for to år siden. De fire bor i dag sammen i Asker.
Aldri gått på skole
15 år gammel mistet Ali og de tre afganske småbrødrene først faren i en fallulykke, deretter moren i løpet av kort tid. Landsbylederen solgte familiens eiendeler og bestemte at Ali skulle sendes til Europa for å skape en fremtid for de fire guttene. De hadde ingen andre slektninger i den lille landsbyen i provinsen Ghanzy eller andre steder. Ali og brødrene hadde aldri gått på skole, og uten pass og med litt penger i lomma, ble Ali sendt med bil i retning Europa.
Sparte penger til Norgestur
- Jeg trodde Europa var ett land, sier han og smiler bredt på bakrommet til butikken på Vormsund. Han snakket godt norsk, skjenker kaffe og byr på frukt. Flukten minnes han som egentlig altfor vanskelig og tøff for en ung gutt alene. Etter to måneder på flukt kom han og en gruppe andre unge menn til Hellas. Der blir han værende i mange måneder, jobber svart, bor i parker og på tilfeldige steder hver natt. Til slutt får han spart opp en stor nok sum til å betale folk til å frakte ham til Norge – landet han i løpet av månedene han har oppholdt seg i Helles har hørt så mye godt om.
- Jeg var bestemt på at jeg ville til Norge. Jeg ville skape meg et nytt liv og ta vare på brødrene mine.
Fikk praksisplass i Kvæfjord
Reisen til Oslo var alt annet enn komfortabel, gjemt bak i en lastebil i kalde januar. Han ble sluppet av i Oslo sentrum og tok seg raskt til politiet. Det var iskaldt i Oslo vinteren 2010. Politiet kjørte Ali til et transittmottak på Torshov sammen med andre afghanske, mindreårige asylsøkere. I løpet av kort tid gikk ferden videre til asylmottak i Borkenes i Kvæfjord kommune.
- Jeg begynte straks å lære meg norsk, gikk på norskkurs og fikk min første praksisplass i den lokale Ica-butikken. Jeg kjedet meg på mottaket og ville gjerne jobbe. Noen timer i uka ble raskt til flere timer, dager og helger, forteller, Ali.
Så til sør
- Søknaden min om oppholdstillatelse ble etterhvert innvilget, og jeg ble sendt til Lyngdal kommune for bosetting. Der kjente jeg ingen. Jeg hadde gjort meg ferdig med grunnskolen og gikk videre med norskkurs på voksenopplæringen. Fordi jeg hadde en fin jobbattest fra Borkenes på mitt arbeid i butikken, fikk jeg jobb som ringevikar for en Bunnprisbutikk i Lyngdal. I denne butikken lærte jeg meg raskt kontordelen av arbeidet også, og fikk etter hvert ansvaret for søndagsbutikken. Så ble jeg butikksjef i Bunnpris Nedenes og ble der i ett år.
Mennesker trodde på ham
Familien til Grete Egeli Sikveland, butikksjef i Bunnpris Nedenes, tok godt vare på Ali også privat i den tiden han bodde og jobbet der.
- Ali er serviceinnstilt og elsker å lære nye ting. Han har en sterk overlevelsesevne og går på med friskt mot, sier Grete. – Han mestret raskt nye oppgaver, var over gjennomsnittet lærvillig og intelligent og veldig lett å bli ekstra glad i. Ali var heldig som på flere steder i Norge havnet sammen med mennesker som trodde på ham og "så" ham. Reisen fra Afghanistan til Norge preget ham selvsagt, men han øynet håp i livet sitt. Han hadde også en god evne til å tilpasse seg landet og systemet han kom til. En tid flyttet han hjem til oss, og lærte om familielivet i Norge, noe som kom godt med. Ali har mange ambisjoner og har klatret oppover og framover. Livet går ikke på skinner for noen, og det har det da heller ikke gjort for ham. Ali var en del av familien vår. Nå ser vi ham ikke så mye lenger fordi han har fått sine brødre til Norge og har etablert seg i et nytt miljø.
Den yngste butikksjefen
Etter hvert tenkte han at det var på tide å komme seg litt nærmere Oslo og begynte å søke på jobber her.
- Jeg ble innkalt på jobbintervju på Vormsund for tre år siden, og etter to intervjurunder ble jeg ansatt. Og nå har jeg vært butikksjef her i denne tiden. Bare 22 år gammel ble han en av de yngste butikksjefene i Kiwi-kjeden.
- Det var litt flaks, og mye arbeid, sier han beskjedent. For ikke lenge siden ble han også butikkjedens ansikt utad på plakater og i kundeavisen. – Jeg har jobbet for flaksen min, oppsummerer han.
Ingunn Sørli, distriktssjef i Kiwi, sier at årsakene til at Ali har lykkes så godt som butikksjef er at han har sterk vilje, har høy arbeidsmoral og viser ungt mot.
- En reise som hans er ikke for «hvem som helst». I Ali bor en sterk vilje, optimisme og vinnerinstinkt. Som Ali selv sier: Du må ikke være så innmari redd for å gjøre en innsats. Kanskje uten å få betalt for det der og da, men det er en investering for fremtida og din egen karriere. Sørli sier at Ali kan nå dit han vil. - Hos oss er det muligheter for alle som vil, kan og tror på det!
Språk er nøkkelen
For to år siden kom også de tre mindreårige brødrene til Norge. Den første tiden bodde brødrene i mottak, lærte seg norsk og gikk på skole. For ett år siden flyttet de sammen i en leilighet i Asker. Ali er nå fosterfar for de tre brødrene.
- Norge har gitt meg denne muligheten, sier han takknemlig. – Jeg må ta godt vare på den sjansen jeg har fått. Han mener at språk er nøkkelen til god og rask integrering. - Alle som bor i Norge må snakke norsk. Det er mitt ansvar å integrere meg og det synes jeg har gått bra. Jeg jobber her, spiller fotball og er sammen med brødrene mine hjemme. Vi klarer oss fint. De går også på skole og på voksenopplæring. Og en av dem jobber på Kiwi ved siden av.
Hans råd til andre innvandrere, asylsøkere og flyktninger som får muligheten til å etablere seg i Norge er:
- Vær åpen for nye muligheter. Bli en del av kulturen i landet, skaff deg et nettverk og lær deg språket!