Samfunn og demokrati
-
Stem kvinner inn!
I anledning kvinnedagen 8. mars spurte vi tre unge kvinnelige folkevalgte hva som skal til for at vi får flere jenter til å engasjere seg i lokalpolitikken.
-
Unge folkevalgte: Kristin Lode (21)
Det nærmer seg valg til kommunestyrer og fylkesting. Vi har spurt unge folkevalgte hvorfor de er engasjert i lokalpolitikken.
-
Unge folkevalgte: Tora Kildehaug (23)
Det nærmer seg valg til kommunestyrer og fylkesting. Vi har spurt unge folkevalgte hvorfor de er engasjert i lokalpolitikken.
-
Samskaper gode møteplasser
Innbyggerne i Nesseby har samskapt en bålfestival, og i Sandnes skal de se om samskaping passer til byutvikling.
-
Herfra påvirkes norske kommuner hver dag
Norsk kommunesektor må følge med på arbeidet i EU. EØS-avtalen er Norges største avtale med EU, men Norge har faktisk over 70 forskjellige avtaler med EU. Kommuner og fylkeskommuner arbeider med dette hver dag.
-
Hetses og trues for alder og kjønn
Den politiske debatten blir stadig mer polarisert, med flere trusler og grove angrep på de som deltar. Spesielt utsatt er unge politikere.
-
Fra dronning av Telemark til hele Europa
I tillegg til å være hele Norges ordfører, har styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, flere topp-verv i Europa. Resultatet er kronisk kommunal hjertebank og mange reisedøgn i inn- og utland.
-
Unik politisk erfaring og vener for livet
Kvart år samlast ungdomsdelegatar frå Europarådets 46 medlemsland for å deltaka på kommunalkongressane hjå rådet. I 2023 har Simon Ingebrigt Golombek (26) vore ungdomsdelegaten frå Noreg.
-
Leonard og hans samiske røtter
På samisk skole i Oslo læres det opp en ny generasjon med samiske røtter i kultur og språk. En av dem er Leonard (12).
-
Frivillighet og kommuner utfyller hverandre
Ukrainske Alexandr tok sine første steg på Gjesdal gjestgiveri i midten av april. Han og moren Alexandra var en del av to busslaster med flyktninger som kom kjørende fra Polen den første helgen i mars.
-
Ung medvirkning og innflytelse
Ungdomsråd er det eneste lovpålagte medvirkningsorganet for ungdom i kommuner og fylkeskommuner. Nå har KS utviklet et nytt verktøy for de som sitter i ungdomsråd.
-
Fra asylsøker til stortingspresident
– Det fantastiske med demokratiet i Norge er at selv en enkel kar fra Skotselv med flyktningbakgrunn kan bli stortingspresident, sier Masud Gharahkhani.
-
Osloordføreren: – Frivilligheten er noe av det viktigste vi har
Marianne Borgen mener noe av det viktigste hun gjør som ordfører er å sørge for at kommunen legger til rette for frivilligheten. Nå er hun klar for å gi jernet for høstens vakreste eventyr og årets TV-aksjon «Barn, ikke brud».
-
En ung og uredd stemme
Elise Stokken (20) husker knapt dagen som endret Norge, men hun bærer med seg arven etter 22. juli. På sitt første møte som ungdomsdelegat i Europarådet ba hun politikere i hele Europa ta et oppgjør med hat, rasisme og konspirasjoner.
-
Stødig kaptein
Kommunedirektør Ole Magnus Stensrud (56), ser frem til å tilbringe sommeren i sin nye seilbåt. Å holde stø kurs i ukjent farvann var også nødvendig da Østre Toten kommune ble utsatt for et dataangrep, som fikk store konsekvenser.
-
En evig optimist
Ellinor Marita Jåma (42) har samiske røtter og en sterk tilknytning til hjemkommunen Røyrvik. Hun grep muligheten da stillingen som kommunedirektør sto ledig. Nå står hun midt i en krevende omstillingsprosess, men er optimist til sist.
-
Folkevalgt sangfugl
Erlend Gunstveit (25) elsker å synge og gikk helt til topps i The Voice. Aller best trives han hjemme i Grimstad. I kommunen er han både gartner og kommunestyrerepresentant på sjette året.
-
Utfordringene krever at vi gir fra oss makt
Det skal ikke stå på utfordringer for tiden! Ikke bare er det korona, klimakrise, utenforskap, flere eldre og vi må omstille oss raskere. Fremtidige løsninger kan ikke være «one size fits all». Det har vi ikke råd til lenger.
-
Europa ser til Kamzy
Varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam, ble som en av tre nominert til prisen Women of Europe. Selv er hun mest opptatt av å gi rom for dem som kommer etter henne.
-
Kristiansund: Gir innbyggerne daglige nyhetssendinger i koronatiden
Da koronaen kom, holdt Kristiansund kommune på å drukne i henvendelser og spørsmål fra bekymrede innbyggere. Løsningen ble daglige nyhetssendinger fra rådhuset og fornøyde innbyggere.
-
Digitale folkevalgtmøter - for alle?
Vefsn kommune holdt sitt første digitale kommunestyremøte før påske og holder dermed liv i sitt slagord «et steg foran» i en utfordrende tid.
-
Ringebu fikk pris for landsbyutvikling
I høst fikk Ringebu kommune en europeisk utmerkelse for arbeidet med å utvikle landsbyen Ringebu. Den mangeårige satsingen på et levende og attraktivt sentrum er helt i tråd med flere av FNs bærekraftsmål.
-
Med plan skal kommunen bygges
Et nytt KS-nettverk er på trappene. Nå skal samfunnsdelen i kommuneplanen bli relevant, bli anvendbar, bli et styringsverktøy. Kort sagt bli et godt hjelpemiddel for de lokale folkevalgte.
-
TV-aksjonen samler oss i Bokn
Ordfører Tormod Våga trer ut av politikken, og Osmund Våga overtar vervet etter sin fetter. – Det blir store sko å fylle, mener den nye ordføreren. Skolebasaren fredag 4. oktober blir hans første oppgave som ny ordfører.
-
Go for it!
Arne Martin Thingnes jobbet som SFO-leder på Jansløkka skole i Asker kommune fram til 1. august. Nå starter han pensjonisttilværelsen med en solidaritetsmarsj gjennom Europa til flyktningleiren Moria på Lesvos.
-
Sammen mot utenforskap
Å forebygge utenforskap handler om mer enn å opprette en fritidsklubb på fredagene. Det vet kommunene, og mange satser nå tungt på tidlig innsats og forebygging på flere av livets arenaer – fordi det lønner seg.
-
Halsa holder fjorden ren
- Vi har en lang kyst her i Halsa som det er viktig å holde ren, forteller ordfører Ola Rognskog. Selv plukker han alltid med seg søppel hjem fra fisketur.
-
Samfunnet vinner på engasjerte kvinner
I anledning kvinnedagen 8. mars har vi spurt to ordførere hvordan vi sørger for at vi får flere kvinner med i lokalpolitikken.
-
13 ordførere - en endring - 30 dager
55 ordførere har signert Osloregionens erklæring om miljø og klima. Noen av dem tar det enda lenger. Følg med på hva som skjer når 13 ordførere gjør klimaarbeidet personlig og tar det med seg hjem i 30 dager.
-
Kommunen som dyrker omdømme og identitet
Kommuneplanens samfunnsdel er et viktig styringsdokument, men som fort blir borte i mengden av sakspapirer. Hva gjør kommunene for å følge opp egne vedtatte mål? KS har tatt turen til Tolga for å få svar.
-
KS i Brussel: Lyttepost i Europas hjerte
Europapolitikk er også kommunepolitikk. Beslutningene fra Europa får stor betydning for kommunesektoren her hjemme – uavhengig om vi er medlem av EU eller ei. KS-kontoret i Brussel følger samarbeidet på nært hold.
-
Deltakende budsjettering på Tøyen
De gjør det i Paris, New York, Porto Alegre, Island og Skottland. Deltakende budsjettering er en form for innbyggermedvirkning som er kommet for å bli. I bydel Gamle Oslo er de allerede i full gang.
-
Ung medvirkning på Agder
- Å involvere ungdommen er noe av det viktigste du kan gjøre som folkevalgt, for det er jo de som skal føre arven videre. På Agder har begge fylkesordførerne satt seg et mål: Ungdommen skal ha reell medvirkning.
-
Supertankeren som snus i Søndre Land
1 av 3 unge i Søndre Land er ikke en del av arbeidslivet. De har falt utenfor skole, utenfor arbeidslivet, utenfor det samfunnet som vi andre er en del av. Men nå er noe på gang – ting er i ferd med å snu.
-
Nybrottsarbeid i Asker
– For meg som ordfører er dette egentlig ikke noe hokus-pokus, det er egentlig ganske logisk, forteller Asker-ordfører Lene Conradi. Det er ikke uten grunn at kommunen trekkes frem som en «frontrunner» i arbeidet med innbyggermedvirkning.
-
Et VELdig godt samarbeid
I en tid der samskaping og innovasjon har fått fotfeste i norske kommuner er det fort gjort å glemme de som alltid har vært der: de lokale vellene. KS har tatt turen over til Bærum, en kommune med lange tradisjoner for samarbeid med velforeningene.
-
Medvirkning i Oppland
- Hele politikkens vesen er at vi er valgt av folket for å representere de. Derfor er medvirkning noe av det viktigste vi kan holde på med, forteller fylkesordfører i Oppland, Even Aleksander Hagen.
-
Lokal mann med vidsyn
Han har vært ordfører i Stange kommune i Hedmark en årrekke og har alltid hatt et brennende engasjement for internasjonale spørsmål. Nå tar Nils Amund Røhne over lederskapet i EØS EFTA-forum.
-
Rause Rælingen
I Rælingen kommune må nyankomne flyktninger gjennomføre kurs i psykisk helse, samliv og foreldreveiledning i tillegg til det obligatoriske introduksjonsprogrammet. Her mener de integrering er langsiktig arbeid, som krever mye mer enn norsk språk.
-
Set Bjørnafjorden på kartet
Matrikkelen er noko alle samanslåingskommunar må kjenne til. - Det er litt som med husarbeid, seier Torbjørn Steffensen, prosjektleiar for samordning av matrikkel- og kartdata for Bjørnafjorden kommune.
-
- Vi hadde et godt liv i Syria
Hassan Alsibai hadde ikke lyst til å forlate Syria, men krigen tvang ham og familien på flukt. I Norge er drømmen hans å få jobb som farmasøyt - yrket han hadde i 19 år før han flyktet.
-
Fra lærling til fast jobb og bolig
Khabbat Jafou kom til Norge fra Syria for fire år siden. Han kom til Rælingen etter et halvt år på asylmottak. Etter seks måneder med norskkurs fikk han praksisplass som førte til fast jobb. Nå skal han kjøpe bolig til seg selv og familien.
-
Slik går det når seks ordførere tar med seg klimaarbeidet hjem
Bilfri bykjerne, sykkelby og resirkulering. Norske kommuner skal omstilles. Hva skjer når seks ordførere tar dette hjem og gjør det personlig? Les deres egne blogger.
-
Samskaping i Gjesdal
- For å skape et bærekraftig samfunn trenger vi et bærekraftig demokrati og da er samskaping løsningen, forteller ordfører i Gjesdal Frode Fjeldsbø.
-
Å bygge en ny kommune
Vi fikk komme på innsiden av arbeidet med den nye kommunen Nordre Follo. Konklusjon: Det er omfattende, overveldende og gøy å jobbe med kommunesammenslåing!
-
Lokaldemokrati på dagsorden i Larvik
- Når to kommuner blir til en ny er det viktig å ta hensyn til kulturforskjeller og dyrke mangfoldet, forteller Larvik-ordfører Rune Høiseth. Som ordfører i en helt ny kommune er han ekstra opptatt av å lytte til innbyggerne.
-
Analfabet flyktning ble butikksjef i Kiwi
- Skal vi lykkes, må vi lære oss språket, sier butikksjef på Kiwi Vormsund, Ali Shuja Mahmudi (25). For åtte år siden kom han som enslig mindreårig flyktning til Norge fra hjemlandet Afghanistan. Da kunne han verken lese eller skrive.
-
Folkemøter i Lebesby
– Innbyggermedvirkning er viktig for å få legitimitet til saker, særlig de som skal stå seg i lengre tid, sier ordfører i Lebesby Stine Akselsen. Nylig har hun arrangert flere folkemøter i forbindelse med ny kommuneplan.
-
Barnetråkk i Bergen
– Bergenserne er kjent for å være engasjerte, så innbyggermedvirkning kommer vi ikke utenom! forteller Bergens ordfører Marte Mjøs Persen. Som ordfører i en storby bruker hun mye tid og ressurser på å komme i dialog med byens innbyggere.
-
Nordmenn trives "i de tusen hjem"
Innbyggerne er godt fornøyde med å bo og leve i sin kommune. Blant annet er de godt fornøyde med barnehagetilbudet og oppveksttilbudet for barn, viser innbyggerundersøkelsen 2017 fra Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).
-
Kommunens oppgaver på to minutter
Har du noen gang tenkt på hva kommunen faktisk gjør? Kommunen har en finger med i spillet fra fødsel til død. Se filmen om kommunens oppgaver på to minutter her.
-
Hele Norges ordfører
KS´styreleder Gunn Marit Helgesen har et hjerte som banker for Kommune-Norge. Og for kommunene i Europa. Sånn konstant hjertebank blir det mange reisedøgn i inn- og utland av.
-
KS tilbyr demokratiopplæring for ungdom
- Det er viktig å lære opp barn og ungdom til å bli demokratiske borgere i vårt flerkulturelle samfunn, sier fagleder Siri Hansen i KS. Derfor har KS utarbeidet flere digitale læringsressurser om lokaldemokrati for ungdom.