Publisert: 04.06.2019
- Satsingen koster lite sammenliknet med hva vi får ut av det. Å forebygge at folk faller utenfor er vel verdt investeringen: Det er vinn-vinn.
Mohammed Alabbu (18) smiler og puster ut etter en leken kamp med sin nærmeste familie på gressmatta til Rosseland Ballklubb på Bryne i Time kommune. Mohammed og de to brødrene hans, Abdulah (14) og Omar (6), er hekta på fotball, og via fritidssatsingen «Alle med i Time» har gutta fra Syria fått plass på fotballag på sitt nye hjemsted. De to eldste spiller på forskjellige lag i Bryne FK, minstemann Omar på 2012-laget til Rosseland Ballklubb.
Far Faysal Alabbu og mor Waad Altayar er glade for at sønnene har fått muligheten til å være med på organiserte fritidsaktiviteter.
- Det er viktig, sier Faysal. - Gjennom aktiviteten får de norske venner, lærer språket og blir kjent med kulturen, sier han.
Fotballglad familie: Gjennom «Alle med i Time» har Mohammed Alabbu (18) begynt å spilles på Bryne FK. Her leker han seg på banen til Rosseland Ballklubb sammen med familien.
Familien flyktet fra krigsherjede Raqqa i Syria og har vært i Norge i litt over tre år, to av dem på Bryne. Også i Syria brukte gutta hver sjanse de fikk til å spille fotball, men ikke organisert.
- Vi hadde ikke et lag, vi spilte i gata, forteller Mohammed. Han drømmer om å bli værende i Norge, bli bilmekaniker - og fotballspiller.
- Jeg vil også bli fotballspiller, men jeg vil bli proff i Tyskland, sier lillebror Abdulah.
Mohammed klarer ikke å dy seg:
- Du trener ikke nok. Du er for lat, sitter hjemme og spiller på mobilen, sier han ertende til Abdulah, som bare ler og ikke bryr seg. Abdulah er aktiv med trening og kamp flere ganger i uka.
Ildsjelen: Sirwan Saduun er prosjektleder for «Alle med i Time» og brenner for å få med alle barn og unge på organiserte fritidsaktiviteter.
Sirwan Saduun, prosjektleder og ildsjel for «Alle med»-satsingen på Jæren, humrer godt over rivaliseringen mellom gutta. Det er han som har formidlet kontakten mellom familien og idrettslagene hvor søsknene nå er medlemmer.
- Målet vårt er at alle barn og unge skal delta i minst en organisert fritidsaktivitet i uka. Det holder ikke bare å gå på skolen hvis man skal bli sosialt inkludert og forebygge utenforskapSirwan Saduun, Sirwan Saduun, prosjektleder og ildsjel for «Alle med»-satsingen på Jæren.
Hittil har han hjulpet mer enn 150 barn og unge i Time og nabokommunen Hå i gang med faste aktiviteter, alt fra fotball til svømming, basket, turn, musikkundervisning, sjakk og hele rekka med fritidstilbud. Opplegget er for alle barn, også norske, men flertallet har hittil hatt utenlandsk bakgrunn.
Engasjerer: - Foreldrene må også med, sier Sirwan Saduun, her med «fotballforeldrene» Faysal Alabbu og Waad Altayar.
- Jeg har fått med unger fra 30 forskjellige nasjonaliteter, sier Sirwan Saduun, som har god bruk for språkferdighetene sine. Han snakker seks språk.
For å informere om fritidssatsingen drar han rundt på alle skoler, snakker med lærere og barn, finner ut om noen har lyst til å begynne med aktiviteter, og tar deretter kontakt med klubber og foreldre.
- Det er veldig viktig å få med foreldrene, sier han. - De fleste foreldre ønsker jo at barna deres skal få seg en god utdanning og en bra jobb senere i livet, og jeg sier til dem: Ok, da må dere la barna starte med fritidsaktiviteter slik at de kommer seg ut, blir kjent med folk, lærer seg språk og blir integrert i det norske samfunnet.
Prosjektlederen ser også hvor viktig barnas fritidsaktiviteter kan være for foreldrenes egen integrering i lokalsamfunnet.
- Foreldrene engasjerer seg, lærer norsk og deltar i dugnadsarbeid - noe som er helt ukjent for mange fra andre land, sier han.
Sirwan Saduun opplever at det kan være mange årsaker til at barn ikke deltar i fritidsaktiviteter, det kan blant annet handle om kulturforskjeller og språkproblemer. Men ofte handler det om dårlig økonomi. Fattigdom ekskluderer. Barn med utenlandsk opprinnelse har særlig store utfordringer fordi flere av disse barna lever i lavinntektsfamilier.
Undersøkelser fra 2017 viste at tre av fem innvandrerbarn ikke drev med organiserte fritidsaktiviteterSirwan Saduun
- Mange foreldre har ikke råd til å sende barna på aktiviteter. Men det er viktig å formidle at den utfordringen kan løses. Gjennom dette prosjektet har vi full oversikt over støtteordninger som klubber og foreldre kan benytte seg av, sier han.
Prosjektlederen mener at hans viktigste arbeidsoppgave er å være brobygger. Mellom barn, foreldre, idrettsklubber, lag, foreninger, skoler og hjelpeinstanser i kommunen. Han følger selv hvert enkelt barn til første trening eller time på de nye aktivitetene, og han fortsetter å følge tett opp for å unngå at de slutter. På slutten av sesongen snakker han med barna om hvordan det går, spør om de vil fortsette, eller kanskje prøve en ny aktivitet.
- Det handler om å bygge relasjoner. Har du en god relasjon, skaper du tillit - og har du tillit, vil ungene bli trygge og trives, sier han.
Sirwan Saduun kom selv til Norge som kurdisk flyktning fra Irak i 1999, da han var 21 år. Han vet av egen erfaring hvor viktig deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter kan være.
- Fotballen var nøkkelen som åpnet døra inn til det norske samfunnet for meg, sier han.
I Irak spilte han fotball på topplaget Sulaimani FC, og mens han bodde på asylmottaket på Sand i Suldal hang han ofte på fotballbanen. Dermed begynte ballen bokstavelig talt å rulle: Han fikk venner og nettverk gjennom fotballen, lærte norsk og fikk initiativ til å sette seg på skolebenken igjen. Selv om han var i gang med universitetsstudier da han flyktet fra Irak, begynte han helt på nytt igjen, tok først videregående og så lærerutdannelse.
Etter flere år som lærer startet han i fjor som prosjektleder for «Alle med i Time» i Rosseland Ballklubb i samarbeid med Time kommune, og er nå ansatt i en tilsvarende stilling også i nabokommunen Hå, i halv stilling hvert sted. Prosjektet omfatter alle lag og organisasjoner i kommunene.
Hver spiller sin ball: Lille Omar Alabbu (6) på banen med mamma Waad Altayar og storebror Mohammed Alabbu.
På klubbhuset i dag er også Heine Schea, som leder barnegruppa i Rosseland Ballklubb. Han sier det er stor entusiasme og oppslutning om «Alle med» blant medlemmene.
- Verdigrunnlaget i klubben er basert på at alle skal få være med, så dette prosjektet passer som hånd i hanske. På et fotballag er vi alle forskjellige, med forskjellige roller, men vi spiller sammen som et lag, sier han.
Idrett for alle: Heine Schea leder barnegruppa i Rosseland Ballklubb.
For å leve opp til målsetningen om å få alle med, er klubben opptatt av at det ikke skal koste for mye å spille fotball.
- Vi setter bevisst kontingenten veldig lavt, og har bare frivillige i arbeid. Etter initiativ fra Sirwan Saduun har vi dratt i gang «Alle med»-dugnader og innsamlingsaksjoner for brukt utstyr, og nå har vi et lager med baller, treningsklær, fotballsko og leggbeskyttere som barna kan plukke fra, sier Heine Schea.
Sirwan Saduun understreker at slike praktiske ordninger er viktige for å få flere med:
- Det hjelper veldig når foreldre slipper å kjøpe alt utstyret selv. Har de tre aktive unger, blir det fort mange tusen i året, og det er et for stort innhugg i familieøkonomien for mange, sier han.
Den økte aktiviteten i ballklubben har ikke bare ført til flere nye medlemmer, men også til nye aktiviteter. Nå drives det med både sjakk og bordtennis her i tillegg til fotballen. Heine Schea synes det er helt naturlig at ballklubben også tilbyr andre aktiviteter.
Vi er ikke opptatt bare av å skape den neste Messi - selv om han kanskje kommer - men også av å være med på å skape gode folk og et godt samfunn.Heine Schea, leder barnegruppa i Rosseland Ballklubb
- Jeg slår alltid pappa, sier Hala (7) skråsikkert. Pappa er Ahmad Abdelhafiz, som hver uke samler en stor gjeng med barn og unge til sjakk-kurs i klubbhuset til Rosseland Ballklubb.
Fritidssjef Stian Langeland i Time kommune tenker langs de samme, lange linjene. Han understreker at «Alle med i Time» er en satsing som kommer alle innbyggerne til gode.
Fritidssjef: Stian Langeland i Time kommune.
- For oss er det like viktig å hjelpe alle som trenger det, enten du er flyktning fra Syria eller en norsk alenemor med to unger som skal delta i fritidsaktiviteter, sier han,
Fritidssjefen er overbevist om at «Alle med i Time» vil gå i pluss når regningen gjøres opp.
- Satsingen koster lite sammenliknet med hva vi får ut av det. Å forebygge at folk faller utenfor er vel verdt investeringen, sier han og oppsummerer erfaringene så langt: - Det er vinn-vinn.