Publisert: 20.11.2024
Gode resultater feires
Torsdag 14. november samlet de involverte i prosjektet seg i kommunestyresalen for en avsluttende workshop. Karoline Finstad Vold (miljø- og klimarådgiver) og Gry Bondø (virksomhetsleder kjøkken) fra Hamar kommune presenterte de fantastiske resultatene, som ble feiret med kringle og kaffe.
Fra prosjektets start i november 2021 til i dag 2024, har vi hatt en reduksjon i matsvinn på hele 44 prosentKaroline Finstad Vold og Gry Bondø
Tiltakene som har gitt resultater
Hamar kommune har jobbet målrettet med flere tiltak for å redusere matsvinnet:
- Kaste mindre poteter: Ved å være bevisste på mengdene som bestilles, har de klart å redusere svinnet betydelig.
- Bestille riktig antall porsjoner: Nøyaktige bestillinger til kjøkkenet har sørget for at det ikke lages mer mat enn nødvendig.
- Økt serveringskompetanse: Bedre slutt-tilberedning og presentasjon av maten har gjort måltidene mer fristende og redusert svinnet.
- Matverter og kreativ bruk av rester
Det siste året har fire avdelinger fått egne matverter gjennom grunnbemanningsprosjektet. Disse har et ekstra ansvar for å skape gode måltidsøyeblikk og sørge for riktig bestilling ut fra beboernes ønsker og behov. Kreativiteten har også fått blomstre gjennom ulike former for restebruk i alle avdelingene.
- Jeg må bare få gratulere dere med de fantastiske resultatene. Jeg vet ikke om noen andre i Innlandet som har klart å få til dette – og ha så konkrete tall. Det som er ekstra imponerende er at dere har klart å holde matsvinnet nede over tid, sa Turid Windjusveen Olsen, Statsforvalteren i Innlandet.
Turid Windjusveen Olsen, Statsforvalteren i Innlandet. Foto: Hamar kommune
Bakgrunn for prosjektet
Kommunen har tidligere jobbet med å redusere matsvinnet på produksjonskjøkkenet, men ønsker å jobbe med å få ned svinnet på sykehjemmene og i omsorgsboligene. Dette prosjektet har analysert årsakene til matsvinnet og brukt kunnskapen til å utforme effektive tiltak.
Et viktig klimatiltak
Å kaste mindre mat er et svært godt klimatiltak. Mindre matsvinn betyr at vi kan produsere mindre mat, noe som gir reduserte utslipp både fra matproduksjon og håndtering av matavfall. Hamar kommune har som mål å redusere matsvinnet. Det nasjonale målet for reduksjon av matsvinn er 50 prosent innen 2030.
Trine Pettersen, leder for institusjonstjenesten i Hamar kommune sier hun er opptatt av resultatet, men at det er langsiktigheten hun er mest stolt av.
– Nå må vi bare fortsette å holde fokuset oppe, sier hun.
Matsvinnprosjektet hadde avsluttende workshop i kommunestyresalen. Foto: Hamar kommune