Til hovedinnhold

Kultur

Hvordan ivareta kunsterisk frihet og samtidig drive en aktiv kulturpolitikk

Rapporten "Refleksjonshefte om armlengdes avstand" fra KS omhandler prinsippet om armlengdes avstand i kulturpolitikken, med fokus på hvordan dette kan balansere mellom kunstnerisk frihet og politisk styring. Prinsippet om armlengdes avstand refererer til avstanden mellom politiske beslutninger og kunstneriske valg, der politiske organer ikke skal gripe inn i kunstneriske beslutninger for å sikre kunstens autonomi.

Foto: KS

Foto: KS 2023

Prosjektnummer:224016

Utførende miljø: KS

Ferdigstilt: 2023

Rapporten fremhever at en aktiv kulturpolitikk er nødvendig for å skape en universelt utformet offentlighet, som legger til rette for ulike stemmer og ytringer. Samtidig understrekes viktigheten av at kunstnerisk frihet ivaretas, noe som er avgjørende for en opplyst offentlig samtale og demokratisk utvikling.

Konklusjonene i rapporten peker på behovet for en tydelig forståelse av prinsippet i praksis, og oppfordrer til en konstruktiv dialog mellom politikere og kunstnere for å sikre en god balanse mellom politisk styring og kunstnerisk frihet. Rapporten foreslår også å styrke eksisterende ordninger som ivaretar kunstnerisk ytringsfrihet og oppfordrer til en kulturpolitikk som både støtter kunstens egenverdi og dens samfunnsverdi​

KONTAKT