Til hovedinnhold

Frivillighet

Storbyrettet forskning

Frivilligsentralenes kjennetegn og betydning i storbyene

Denne rapporten, gjennomført av Norce Samfunn på vegne av KS Program for storbyrettet forskning, undersøker frivilligsentralenes roller og funksjoner i Norges storbyer gjennom en kvantitativ og kvalitativ tilnærming.

 

Rapporten analyserer 1) hvordan frivilligsentralene er strukturert, organisert og drevet, samt deres samhandling med lokalsamfunnet, 2) deres betydning for utviklingen og veksten av både uorganisert frivillig engasjement og det frivillige organisasjonslivet, 3) hvordan frivilligsentralene brukes til å fremme lokalbefolkningens egne ideer og initiativ, og 4) utfordringer frivilligsentralene møter som knutepunkter mellom frivillige, organisasjoner og kommuner. Rapporten gir innspill til storbyenes planer og strategier for samarbeid med frivilligsentralene.

 

Datainnsamlingen ble gjennomført mellom 01.11.2019 og 31.08.2020, og inkluderte både nettbaserte intervjuer og fokusgrupper på grunn av Covid-19-pandemien. Studien kombinerer kvantitative spørreundersøkelser med kvalitative case-studier for å gi en omfattende analyse av frivilligsentralenes situasjon.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock 2018

Prosjektnummer:N/A

Utførende miljø: NORCE Samfunn

Ferdigstilt: 2020

Hovedfunnene fra rapporten er: 

Organisering og Drift: Frivilligsentralene i storbyene er variert organisert, med en blanding av offentlige og private eiere. Samhandlingen med lokalsamfunnet er generelt god, men det finnes utfordringer knyttet til økonomisk bærekraft og ressursallokering.

Betydning for frivilligheten: Frivilligsentralene spiller en kritisk rolle i å fremme både organisert og uorganisert frivillig arbeid, særlig ved å tilrettelegge for lokalsamfunnets initiativ og ideer.

Fremming av lokale initiativer: Sentralene bidrar til å styrke lokalsamfunnet ved å fungere som møteplasser hvor ideer kan utveksles og nye prosjekter kan utvikles.

Utfordringer: Frivilligsentralene står overfor utfordringer som knutepunkt mellom frivillige, organisasjoner og kommuner, spesielt når det gjelder å balansere forventninger og ressurser.

KONTAKT