Til hovedinnhold

Arbeidsgiverpolitikk

Arbeidsliv

Barnevern

Helse og omsorg

Kommunale helsetjenester

Lønn

Økonomi og rammevilkår

Beredskapsvakt utenfor arbeidsstedet

Prosjektet skal kartlegge hvordan hjemmevaktordninger/beredskapsvakter – som ikke defineres som arbeidstid – er organisert. Det er blant annet behov for å undersøke krav til responstid, omfang/hyppighet av utrykninger, varigheten av hjemmevakten/beredskapsvakten og om denne normalt kombineres med ordinær stilling hos samme arbeidsgiver. Der hjemmevakten/beredskapsvakten kombineres med annen stilling hos samme arbeidsgiver, er det også ønskelig å få kartlagt hvordan dette samlet organiseres.
Foto: Shutterstock

Prosjektnummer:184044

Utførende miljø: Rambøll Management Consulting

Ferdigstilt: 2019

​På oppdrag for KS har Rambøll Management Consulting gjennomført en kartlegging av hvordan hjemmevaktordningene er organisert innen barnevern, branntjenesten, helse og omsorg og teknisk drift (vann og avløp, og vei) i tilfeller der hjemmevaktordningene ikke regnes som arbeidstid fullt ut i landets kommuner.

Kartleggingen finner at flertallet av kommunene har hjemmevaktordninger, og at det er vanlig å kombinere hjemmevakt og ordinær stilling hos samme arbeidsgiver. Den typiske hjemmevakten har relativt lik varighet på tvers av tjenesteområder (16-17 eller 168 timer), med unntak av helse- og omsorgstjenestene som skiller seg ut med kortere varighet (7-8 eller 9-10 timer). Antall hjemmevakter per måned og antall på de lengste sammenhengende hjemmevaktene på rad er relativt lik på tvers av tjenesteområdene.

Videre har branntjenesten det korteste gjennomsnittlige kravet til responstid (ca. 7 minutter), mens barnevern har det lengste (59 minutter). Det er færre utrykninger innen barnevern og helse- og omsorgstjenestene og relativt lik varighet på utrykningene på tvers av tjenesteområdene.

For barnevern, branntjenester og helse og omsorg er det klart vanligst å kompenseres i form av lønnsutbetaling, mens innen teknisk drift er det vanlig å kompenseres både med lønn og fritid. Det er vanligst å lønnes for hver femte time av hjemmevakten.

KONTAKT