Til hovedinnhold

Nav/sosiale tjenester

Psykisk helse

Rus

Samspill eller svarteper-spill: Ansvars- og oppgavefordeling for gode pasientforløp til personer med store adferdsutfordringer.

Prosjektets formål har vært å kartlegge gråsoner og klargjøre ansvarsforholdet mellom kommunene og spesialisthelsetjenesten for mennesker med RoP-lidelser(rus og psykiatri) og der det er risiko for vold .  



 

Foto: Helse Sør-Øst

Prosjektnummer:134037

Utførende miljø: AFI

Ferdigstilt: 2014

​Studien viser at det er oppslutning om at personer som hører til målgruppen skal leve sine liv i kommunen og at hovedparten av oppfølgingen skal foregå i kommunen. Gode modeller for samhandling handler om å skape en trygg og meningsfull hverdag for målgruppen. Dette lar seg gjøre når spesialisthelsetjenesten er med og følger opp ute i kommunene.

Kommunene i studien legger vekt på at spesialisthelsetjenesten, og særlig DPS, må ha en sentral og tydelig rolle i tjenestetilbudet til målgruppen. Dette innebærer at spesialisthelsetjenesten tar medansvar for forebyggende arbeid slik som blant annet tidlig intervensjon, ambulerende tjenester og gjennom veiledning og opplæring. Dette er faktorer som til sammen bidrar til at personer som hører til målgruppen blir boende i kommunen.

Et godt samarbeid mellom og innad i tjenestenivå er kjennetegnet av tilgjengelighet, gjensidig respekt og kunnskap om hverandre, samt en klar og tydelig ansvarsfordeling.

Pasientforløp til målgruppen er ikke lineært og ensartet, men heller oppstykket, langvarig og svingende. Studien viser at samhandling er spesielt kritisk i overgangen mellom kommunene og spesialisthelsetjenestene, det vil si rundt henvisninger og utskriving fra sykehus/DPS. Dette er samsoner som krever tydelig ansvarsfordeling og et intensivt samarbeid mellom tjenestenivåene.

KONTAKT