Til hovedinnhold

Arbeidsliv

Kompetanse og rekruttering

Nav/sosiale tjenester

Universell utforming

Kommunesektorens innsats for å bidra til at personer med redusert funksjonsevne kommer i arbeid

FoU-prosjektet skulle fremskaffe kunnskap om hvorvidt kommunesektoren lykkes med å realisere delmål 2 i IA-avtalen. Prosjektet har undersøkt:

  • Hvordan kommunesektoren arbeider med å holde på egne ansatte som underveis i yrkeslivet får nedsatt funksjonsevne
  • Hvordan sektoren legger til rette for at øvrige personer med nedsatt funksjonsevne kan få innpass i kommunalt arbeidsliv

 

Foto: Mostphotos

Prosjektnummer:134021

Utførende miljø:

Ferdigstilt: 2013

Kommunesektoren lykkes med å tilrettelegge og videreføre arbeidsforholdene for egne ansatte.  Tilretteleggingsarbeidet er viktig for å hindre overgang til passive ytelser.  Kommunesektoren arbeider målrettet med ulike tilretteleggingstiltak, og  ledere bruker mye tid og ressurser på å tilrettelegge. De vanligste tiltakene er universell utforming, endrede arbeidsoppgaver og bruk av arbeidsrettede hjelpemidler.

Undersøkelsen viser også at kommunesektoren når målet om å stille arbeidsutprøvingsplasser til rådighet. Plassene vurderes som attraktive og blir benyttet, og kommunesektoren tilbyr i stor grad flere arbeidsutprøvingsplasser enn opprinnelig planlagt.

Samarbeid med NAV, tillitsvalgte, verneombud, bedriftshelsetjeneste og fastlege, samt bruk av økonomiske virkemidler som tilretteleggingstilskudd og honorar til bedriftshelsetjenesten, er forhold som fremmer måloppnåelse. Manglende motivasjon for tilrettelegging og mangel på tid og ressurser i kommunesektoren er forhold som hemmer måloppnåelse. 

KONTAKT