Prioriteringsutfordringer mellom eldre og yngre brukere
Prosjektet har undersøkt sammenhengen mellom kartlagt behov og vedtak om tjenester for yngre sammenliknet med eldre brukergrupper av pleie- og omsorgstjenester. Det skal også undersøke økte brukerrettigheter
Følgende problemstillinger er belyst i prosjektet:
• I hvilken grad fortrenger brukere under 67 år tjenester til brukere som er over 67 år?
• I hvilken grad er økte brukerrettigheter grunnlag for at yngre brukere eventuelt prioriteres foran brukere over 67 år
• I hvilken grad vil økende forventninger til hva samfunnet og kommunene kan gjøre noe med og ta ansvar for, påvirke veksten i yngre omsorgen?
• Er det andre faktorer eller drivkrefter som eventuelt bidrar til utviklingen?
• Med en vekst i behovet for tjenester til eldre, hvilke prioriteringsutfordringer vil en fortsatt vekst av yngreomsorgen gi kommunene?
I rapporten belyses prioriteringsutfordringer mellom eldre og yngre brukere av pleie- og omsorgstjenestene. Fra å være en eldreomsorgstjeneste for noen tiår tilbake i tid, brukes i dag 40 prosent av ressursene innen pleie- og omsorg til yngre brukere (under 67år). Parallelt med veksten som har funnet sted i yngreomsorgen har det skjedd en reduksjon i det totale omsorgstilbudet til eldre (over 80år). I en casestudie som er gjennomført i fem kommuner, blant ansatte i ulike deler av kommunens administrasjon og tjenester, gir flere uttrykk for at de mener veksten i yngreomsorgen har gått ut over tjenestetilbudet til eldre. En gjennomgang av reformer og opptrappingsplaner for pleie- og omsorgstjenestene i kommunal sektor de siste 20 årene, gir ikke grunnlag for å hevde at yngre brukere av pleie- og omsorgstjenester har sterkere formulerte individuelle rettigheter enn eldre brukere Eldre og yngre brukere har i følge lover og forskrifter lik rett til tjenester. Til tross for dette gis det uttrykk for at noen grupper av yngre prioriteres litt høyere enn eldre.