Til hovedinnhold

Barn og unge

Barnevern

Kompetanse og rekruttering

Kommunenes muligheter på barnevernsområdet

Prosjektet skal gi KS og kommunesektoren et sterkere og mer uavhengig - faglig grunnlag for å foreslå forbedringer i kommunenes rammevilkår innen barnevernet. Prosjektet skal primært brukes i dialogen med nasjonale myndigheter. Et FoU-prosjekt som tar for seg de to hovedtemaene: 1) kommunesamarbeid (både i og mellom kommuner) og 2) finansieringsordninger, kan være til avgjørende hjelp for å styrke argumentasjonen for større autonomi til kommunene. Stortingsbehandlingen i 2013 vil legge premissene for den nasjonale barnevernpolitikken i mange år framover. Det skal tas beslutninger om framtidig organisering av barnevernet, herunder oppgave- og ansvarsfordeling mellom stat og kommune.
Foto: BLY

Prosjektnummer:124009

Utførende miljø: Deloitte

Ferdigstilt: 2012

11 prosent av alle barn og unge i Norge bor i en kommune med mindre 5000 innbyggere. I 2011 var om lag 52 000 barn registrert med tiltak fra barnevernet. Av disse var ca. 7 000 bosatt i en kommune med mindre enn 5000 innbyggere.
 
52 prosent av småkommunene deltar i et interkommunalt samarbeid på barnevernsområdet og 11 prosent har konkrete planer om å inngå et interkommunalt samarbeid. 90 prosent av kommunene som deltar i et interkommunalt samarbeid synes samarbeidet fungerer godt og at det har bidratt til en bedre barnevernstjeneste.
 
Flertallet av småkommunene opplever at det interne samarbeidet rundt utsatte barn fungerer godt. Kommunene etterspør faglig bistand når det gjelder utredningskompetanse, psykologfaglig kompetanse og juridisk kompetanse. Småkommunene har blandede erfaringer når det gjelder oppgave- og ansvarsfordeling mellom statlig og kommunalt barnevern. Litt over halvparten opplever at de har tilstrekkelig myndighet som bestillere av statlige barnevernstiltak. Det er nokså stor usikkerhet blant småkommunene om det er oppgaver som ivaretas av det statlige barnevernet i dag som kommunene kunne hatt ansvaret for. Oppgaver som kommunene mener de kunne hatt et utvidet ansvar for er: Fosterhjem, beredskapshjem, hjemmebaserte tiltak og finansiering av forsterkning i fosterhjem.

KONTAKT