Til hovedinnhold

Regional organisering

Samfunnsutvikling – og planlegging

Økonomi og rammevilkår

Kommuneplan som styringsredskap i norske storbyer

Prosjektet er gjennomført gjennom Program For Storybyrettet Forskning
Foto: Scanstockphoto

Prosjektnummer:000018

Utførende miljø:

Ferdigstilt: 2006

​Storbyene bruker store ressurser på planprosessene rundt kommuneplanens langsiktige strategiske del og arealdel. Prosjektet har sammenliknet og vurdert de fire byenes arbeidsmåter med sikte på å utvikle kommuneplanen som reelt styringsverktøy for storbyene.


I prosjektet gjennomgås internasjonale trender innen strategisk byplanlegging, der en tendens er overgang fra sterk offentlig styring og gjennomføring (governing) til mer rammestyrt indikativ planlegging, hvor tjenesteproduksjon og gjennomføring av tiltak i økende grad skjer gjennom nettverk på tvers av institusjonsgrenser og nivåer innen forvaltningen, og i samspill med ulike private aktører (governance). Det er også et sterkt fokus på byers og regioners konkurransekraft i en stadig mer globalisert økonomi. En tredje trend er City Branding og imagebygging, dvs. satsing på markedsføring av byers og byregioners særtrekk og spesialiteter for å skille seg ut i konkurransen om alt fra turister til investeringer og kompetente innbyggere.

Rogalands-forsknings kartlegging, sammenlikning og analyse av eksisterende planleggingspraksis i de norske storbyene viser at byene har utviklet forholdsvis unike kommuneplan-systemer med forholdsvis store forskjeller. Kontekstuelle og institusjonelle forhold knyttet til byenes rolle i regionen, hvilke utfordringer bysamfunnet og kommunen står ovenfor, plan-leggings-tradisjoner og den politiske og administrative organi-sering av planleggings- og styringsoppgavene er avgjørende for hvordan kommuneplanleggingen praktiseres i den enkelte by.

Rogalandsforskning mener det er nødvendig å videreutvikle kommuneplanleggingen i storbyene, dersom disse systemene skal kunne fungere som et strategisk planleggings- og styringsverktøy. Identifiserte utviklingsområder for kommuneplansystemene omfatter: (1) regionalt samarbeid
(2) ekstern medvirkning i strategidelen
(3) design av strategi-delen
(4) styring av bytransformasjon
(5) kobling mellom kommuneplan og budsjett.

Rapporten anvendes i storbyenes arbeid med revisjon av kommuneplanene og ble bl.a. presentert på Storbyforskningens dag i Bergen 15.11.2005.

KONTAKT