Virkemidler som kan bidra til å redusere uønsket deltid
Utgangspunktet for prosjektet er tariffoppgjøret i KS-området, hvor partene pr 1. mai 2003 ble enige om å nedsette et partssammensatt utvalg med mandat å belyse årsakene til og konsekvensene av uønsket deltid. Det partssammensatte utvalget består av representanter fra KS, LO kommune, YS-K, UHO og Sosial- og helsedirektoratet. Prosjektets hovedfokus skal være å finne gode virkemidler som kan bidra til å redusere bruken av uønsket deltid i kommunesektoren.
Gjennom virkemiddelforsøk i 16 kommuner har KS, partene og Helse- og soialdirektoratet i samarbeid med Arbeidsforskningsinstituttet prøvd ut alternativ arbeidstidsorganisering, alternativ bemanningsstruktur og aktiv bruk av fortrinnsrettsbestemmelsen i Hovedtariffavtalen.
Erfaringene fra prosjektet viser at reduksjon av uønsket deltid handler mest om ny organisering av arbeidsoppgaver. Viljen til å se arbeid og arbeidsorganisering på tvers av avdelinger, virksomheter og sektorer, bryte gamle og kanskje inngrodde vaner er viktig for å få til endring.
Lov- og avtaleverket har i langt mindre grad enn antatt på forhånd vært en hindring. Det vil si at innenfor dagens lov- og avtaleverk er det mulig å organisere seg bort fra uønsket deltid hvis ansatte for eksempel ønsker å arbeide oftere enn hver tredje helg eller ta lengre vakter.
Erfaringer fra prosjektet viser at det grovt sett er tre mekanismer som reduserer uønsket deltid:
-Muligheten til å se arbeidsoppgaver på tvers av tradisjonelle kompetanse- og arbeidsområder, det vil si sammenslåing av stillinger på tvers.
-Turnusordninger som ikke skaper hull i forbindelse med helgefri og annen ubekvem arbeidstid, eksempelvis 3+3, som i sin enkleste form er tre dager på jobb med påfølgende tre dager fri året rundt.
-Mot og vilje til å samle og ansette fast de personer en faktisk og erfaringsmessig bruker! Ved å disponere vakanser/vikarbudsjettet er det mulig å løfte noen fra uønsket deltid til ønsket arbeidstid.