Effekter på statens rammeoverføringer ved endringer i kommunestrukturen
Det er allment kjent at kommunesammenslutninger har effekter på rammetilskuddet. Formålet med dette prosjektet har vært å få en oversikt over disse effektene gjennom å teste ut 5 ulike kommunekonstellasjoner som er nøye utvalgt med utgangspunkt i kommunekarakteristika og hypoteser om effekter.
På bakgrunn av beregningene peker Telemarksforskning på følgende:
- Dagens inntektssystem vil virke som et hinder for frivillige sammenslutninger i ganske mange tilfeller fordi kommunene vil få mindre penger på noe sikt. Særlig gjelder dette småkommuner og kommuner med store inntektsforskjeller. Årsaken til dette er bortfallet av regionaltilskuddet, basistilskuddet og dagens asymmetriske inntektsutjevning.
- Noen kommunekonstellasjoner får imidlertid økt sitt rammetilskudd ved en sammenslutning. Dette gjelder særlig flerkommunale byområder med relativt korte reiseavstander og stor befolkning. Økningen er imidlertid så liten i forhold til disse kommunenes totale inntektsnivå, at inntektssystemeffektene av disse sammenslutningene må sies å være tilnærmet nøytrale.
- Forslag til ny mer symmetrisk inntektsutjevning gjør det mer fordelaktig å slå sammen kommuner med store inntektsforskjeller, enn med den eksisterende asymmetriske inntektsutjevningen.
- Et alternativt virkemiddel til tvangssammenslutning kan være å skalere opp inndelingstilskuddet for eksempel med en faktor 1,5-2 slik at det blir fristende nok til å få til frivillige sammenslutninger.